Radovanić: Spajićeva Vlada ne poštuje dogovor koji je prethodna Vlada postigla sa Sindikatom zaposlenih MVP-a

Radovanić je, kako se navodi u saopštenju URE, podsjetio da je zahtjev Sindikata o povećanju zarada zaposlenima prihvatilo i usaglasilo prethodno rukovodstvo MVP-a

7377 pregleda 12 komentar(a)
Radovanić, Foto: Građanski pokret URA
Radovanić, Foto: Građanski pokret URA

Spajićeva Vlada ne poštuje ni dogovor koji je Vlada Dritana Abazovića postigla sa Sindikatom zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), a po kojem su njihove zarade trebale biti povećane za 30 odsto od 1. januara 2024. godine

To je kazao generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

Radovanić je, kako se navodi u saopštenju URE, podsjetio da je zahtjev Sindikata o povećanju zarada zaposlenima prihvatilo i usaglasilo prethodno rukovodstvo MVP-a.

"Zatim je 43. Vlada donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, koja predviđa povećanje njihovih zarada od 30 odsto. Povećanje zarada zaposlenih bilo je neophodno uzimajući u obzir činjenicu da zaposleni u MVP-u imaju među najnižim zaradama u javnoj upravi i da im u posljednjih 8 godina plate uopšte nijesu povećavane zbog zamrznutih koeficijenata Zakona o vanjskim poslovima. Tako npr. ataše, koji mora imati položen diplomatsko-konzularni ispit i znanje jednog stranog jezika ima neto zaradu od 560,00 eura", poručio je Radovanić koji je bivši generalni sekretar u MVP-u.

Prema njegovim riječima 44. Vlada je povećala plate tek od februara mjeseca

"I to za 20 odsto neto, a ne kako je to bilo predviđeno od 1. januara, za 30 odsto ukupno. Time Spajićeva Vlada nastavlja sa lošom praksom nepoštovanja potpisanih dogovora sa sindikatima, čime dodatno narušava prava radnika i takvim odnosom uvodi u krizu funkcionisanje sistema, u ovom slučaju Ministarstva vanjskih poslova", saopštio je Radovanić.

On je naglasio da Spajićeva Vlada dok obećava za 8 mjeseci povećanje plata za 250 hiljada radnika kroz program Evropa sad 2, "koji još niko nije vidio, sada nije u stanju da poveća plate za 90 zaposlenih u MVP-u, sa diplomatskim rangom, kako je to i bilo predviđeno."

Bonus video: