Čapuni se „odrekao” imuniteta

Poslaniku se sudi u predmetu protiv bivšeg ulcinjskog gradonačelnika Ljora Nrekića i još četvorici tadašnjih funkcionera zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja u Opštini tokom 2020. godine

26615 pregleda 6 komentar(a)
"Pravosuđe da u jednakim stvarima postupa jednako": Čapuni, Foto: Forca
"Pravosuđe da u jednakim stvarima postupa jednako": Čapuni, Foto: Forca

Suđenje bivšem gradonačelniku Ulcinja Ljoru Nrekiću i njegovim saradnicima odloženo je prekjuče u Višem sudu u Podgorici dok se Skupština Crne Gore ne izjasni o skidanju imuniteta od krivičnog gonjenja nekadašnjem šefu lokalnog parlamenta i aktuelnom poslaniku Iliru Čapuniju.

To je “Vijestima” potvrdio advokat Zoran Piperović, pravni zastupnik Čapunija.

Nrekiću, sadašnjem poslaniku Albanske alijanse Čapuniju i još četvorici bivših i sadašnjih ulcinjskih funkcionera sudi se zato što su navodno nezakonito zaposlili 14 osoba tokom 2020. godine i time zloupotrijebili službeni položaj.

Čapuni je u dopisu postupajućoj sutkinji Vesni Kovačević napisao da se odriče poslaničkog imuniteta da bi u postupku koji je u toku, kako je naveo, dokazao da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Podsjetio je da tokom rasprave na ročištu 25.01.2024. godine, potvrdio da je u međuvremenu došlo do statusnih promjena jer mu je 22.11.2023. potvrđen mandat poslanika u Skupštini Crne Gore.

“I izjavio sam da se u ovom postupku odričem imuniteta od krivičnog gonjenja propisana članom 86 Ustava Crne Gore. Ovo radim zbog toga što od građana nijesam dobio mandat da bi sebi osigurao bilo kakvu korist. Ne primam platu od Skupštine Crne Gore. Od građana nijesam dobio mandat niti da bih sebi osigurao pravnu zaštitu u vidu imuniteta. Dobio sam mandat da bih se borio da se Albanci u Crnoj Gori tretiraju ravnopravno u školstvu, zdravstvu, u ekonomskom razvoju… Dobio sam mandat da bi se borio da Albanci ne budu “pozitivno diskriminisani” u optužnim aktima, već da se osigura da pravosuđe Crne Gore u jednakim stvarima postupa jednako”, naveo je Čapuni u dopisu sutkinj Kovačević.

Tvrdi “da nam se stavlja na teret djelo kojim budžet Opštine Ulcinj nije oštećen a niti je ijedan građanin diskriminisan, što ćemo tokom postupka i dokazati”.

“Zbog prednjeg, izjavljujem ponovno, sada i pismeno, da se u ovom postupku odričem imuniteta od gonjenja koju mi kao poslaniku Skupštine Crne Gore garantuje Ustav. Ubijeđen sam da ćemo biti oslobođeni optužbi i da će se time dati primjer pravičnog i jednakog postupanja bez obzira da li se neko preziva Nrekić a neko Kusovac, ili se neko zove Ilir a drugi Jakov”, poručio je Čapuni.

Bez obzira na odricanje Čapunija od imuniteta, o tome odlučuje državni parlament glasanjem na plenarnoj sjednici, po predlogu Administrativnog odbora.

Tužilaštvo tereti Nrekića da je od 31. januara do 30. novembra 2020. godine u Ulcinju kao službeno lice i i javni funkcioner predsjednik Opštine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavio drugima korist i teže povrijedio prava drugih na način što je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Ugovoru o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj od 5.5.2015. i Ugovoru o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu realizacije sanacionog plana Opštine Ulcinj uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju od 4.12.2015. bez objavljivanja oglasa sprovođenja postupka za popunu radnih mjesta i bez pribavljenog pozitivnog mišljenja i saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja te suprotno članu 200 Zakona o radu zaključivao ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa 14 lica radi obavljanja određenih poslova.

Optužnim predlogom SDT-a obuhvaćeni su i Čapuni, sekretar ulcinjskog Sekretarijata za finansije Ulcinj Sead Osmanović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, nekadašnji direktor Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Bonus video: