Ivanović: Danas smo dobili potvrdu da su države Zapadnog Balkana i politika proširenja u središtu pažnje EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da se Ivanović sastao sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

12101 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MVP
Sa sastanka, Foto: MVP

Danas smo dobili potvrdu da su države Zapadnog Balkana i politika proširenja u središtu pažnje Evropske unije (EU), saopštio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da se Ivanović sastao sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

"Drago mi je što ova posjeta dolazi u trenutku kada Crna Gora bilježi značajan napredak na evropskom putu. To je, za nas, posebno dragocjeno, jer potvrđuje da naši partneri i saveznici, ali i zemlje članice Unije, prepoznaju posvećenost i rezultate koje ostvarujemo", istakao je Ivanović.

Iz MVP su kazali da je tokom sastanka potvrđena posvećenost Crne Gore i Njemačke, bilateralnoj saradnji i razvoju međudržavnih odnosa, kao i jačanju političkog dijaloga na visokom nivou.

Filip Ivanović, Analena Berbok
foto: MVP

Na toj liniji, ministar Ivanović je istakao važnim pozitivne poruke koje je prenijela ministarka Berbok.

"Danas smo dobili potvrdu da su države Zapadnog Balkana i politika proširenja u središtu pažnje EU. Naša evropska perspektiva je jasna i nepokolebljiva, bazirana prije svega na individualnim rezultatima, uz punu podršku partnera", rekao je Ivanović.

On je tokom razgovora ocijenio da je regionu mjesto u EU i da integracija i perspektiva članstva nemaju alternativu, ako želimo stabilan, siguran i prosperitetan region.

Berbok je kazala da je veoma važno da se ubrza pregovarački proces, istakavši da je njena današnja posjeta izraz spremnosti Njemačke da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu.

Filip Ivanović, Analena Berbok
foto: MVP

"Brzina kojom sprovodite reforme je impresivna. Ova Vlada pokazuje da želi da napravi iskorak i iskoristi aktuelni trenutak i mi smo tu da vas podržimo, da tim putem idemo zajedno", kazala je Berbok.

Dodala je da Crna Gora pokazuje napredak i u kontekstu regionalne saradnje.

"Niste samo na unutrašnjem planu pokazali koliko napredujete, već to činite i u odnosu prema susjedima i partnerima. Prva ste zemlja koja je ratifikovala sporazume iz Berlinskog procesa i na taj način ste jasno potvrdili da vam je evropska integracija prioritet", kazala je njemačka šefica diplomatije.

Ocijenila je da u aktuelnoj, izazovnoj, geopolitičkoj situaciji, svi akteri moraju biti spremni da priznaju greške, uključujući i EU.

"Moramo dati sve od sebe da se te greške ne ponove i da Evropa pokaže jasnu spremnost za dalju podršku, političku i ekpertsku, kao i podršku infrastrukturnim projektima", poručila je Berbok, naglasivši da Njemačka na evropskom putu "stoji rame uz rame uz Crnu Goru".

Iz MVP su kazali da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o jačanju saradnje u oblastima ekonomije, obnovljivih izvora energije i turizma, što će biti u fokusu bilateralnih kontakata u narednom periodu.

Bonus video: