Nikolić: Po Vučićevom nalogu vladajuća većina ruši Odbor za izbornu reformu

Nikolić je istakao da je Zakon o biračkom spisku, skladno dogovoru kojeg su potpisali i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije, prilikom formiranja Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, nešto što treba da bude sadržaj i predmet odlučivanja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva

14832 pregleda 50 reakcija 27 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Uvrštavanje predloga Zakona o biračkom spisku na dnevni red sjednice Skupštine je novi pokušaj rušenja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a koji se izvršava po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se srušio evropski put Crne Gore baš u trenutku kad postoji šansa da se taj evropski put intenzivira, saopštio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić.

On je komentarisao namjeru parlamentarne većine, koja je danas saopštena na Kolegijumu predsjednika Skupštine, da se ponovo u dnevni red uvrsti predlog Zakona o biračkom spisku.

"Vidjećemo da li će u toj namjeri istrajati”, kazao je Nikolić.

On je istakao da je Zakon o biračkom spisku, skladno dogovoru kojeg su potpisali i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije, prilikom formiranja Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, nešto što treba da bude sadržaj i predmet odlučivanja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Razgovarali smo takođe i o temi koja je bila aktuelna prethodnih dana i o kojoj su mediji izvještavali a tiče se dvije inicijative opozicije za kontrolna saslušanja na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Nijesmo se pomjerili u odnosu na ono što su početna stanovišta. Parlamentarna većina i dalje odbija da Odbor za ekonomiju, finansije i budžet ima nadzornu ulogu nad radom Vlade. Što znači da oni iako ništa ne znaju o Programu 'Evropi sad 2', ne žele da se o tom programu informišu. Šta više, ne samo da ne žele da se informišu nego oni opstruiraju i krše Poslovnik Skupštine Crne Gore koji u članu 75. predviđa da parlamentarna opozicija, kao doprinos nadzornoj ulozi Skupštine, ima pravo u toku redovnog zasijedanja da dva puta inicira trećinom poslanika članova tog Odbora kontrolno saslušanje na određene teme i da nakon toga Odbor o tome odlučuje i obavješava Skupštinu“, rekao je NIkolić.

Nikolić je konstatovao da praksa koja se uspostavila od početka ovog saziva parlamenta nije dobra i kazao da očigledno ima za cilj "ne samo da sruši bilo kakav potencijalni dogovor u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu i izbornog zakonodavstva nego i da na najgori mogući način isključi opoziciju iz parlamentarnog života".

Nikolić je naglasio da posljednji događaji u vezi sa smjenom direktora policije Zorana Brđanina, pokazuju da se jedno "anarhističko stanje nastavlja sa ciljem da se uspostavi politička kontrola u bezbjednosnom sektoru".

“Ja mislim da su tu stvari potpuno jasne. Zakon jasno predviđa na koji način se vrši izbor direktora Uprave policije. Sad su predstavnici parlamentarne većine, odnosno Vlada, osmislili neki novi model kojeg zakon ne poznaje a sve sa ciljem da se nastavi politička borba za kontrolu nad policijom. Jer šta bi bilo sljedeće nakon ovako predloženog modela za prevazilaženje ovog problema oko kojeg politički ne mogu da se usaglase – da organizujemo javni konkurs preko društvenih mreža i da ko dobije najviše lajkova bude direktor Uprave policije. Ovo je jedno anarhističko stanje koje očigledno se nastavlja a sve sa ciljem da bi se uspostavljala politička kontrola nad bezbjednosnim sektorom u Crnoj Gori”, zaključio je NIkolić.

Bonus video: