Razgraničenje Zete i Podgorice: Pregovori u završnoj fazi

Sporni dio će vjerovatno na arbitražu, kaže Asanović

23204 pregleda 33 reakcija 19 komentar(a)
Očekuju vrlo brzo sastanak: Asanović, Foto: Boris Pejović
Očekuju vrlo brzo sastanak: Asanović, Foto: Boris Pejović

Pregovori o razgraničenju Zete i Podgorice su u završnoj fazi, a sporni dio teritorije koji se tiče katastarske opštine Dajbabe će najvjerovantije ići na arbitražu, rekao je predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

On je "Vijestima" rekao da su poslali Ministarstvu javne uprave predlog odluke o kome treba da se glasa i očekuju vrlo brzo sastanak.

"Rečeno nam je da će i oni napraviti predlog odluke, ali to je za sada sve nezvanično i mi očekujemo vrlo brzo da ga dobijemo", kazao je Asanović.

Predlog Ministarstva bi, kako nezvanično saznaju "Vijesti", učesnici pregovora mogli dobiti danas.

Asanović je rekao da su zahtijevali da se uvaži postojeći Zakon o teritorijalnoj organizaciji i da naselja koja po tom propisu pripadaju Zeti budu prevedena na tu opštinu, a koja pripadaju Podgorici ostanu glavnom gradu, a da sporni dio - katastarska opština Dajbabe ide na arbitražu.

Zeta, nekadašnja opština u okviru Glavnog grada, status opštine dobila je u avgustu 2022, kad je Skupština usvojila izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Glavnom gradu, nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora. Međutim, razgraničenje Zete i Podgorice još nijesu završeno. Krajem prošle godine počeo je da radi Odbor koji se bavi razgraničenjem i podjelom imovine.

Iz Glavnog grada juče nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" u kojoj fazi su pregovori o razgraničenju.

Asanović je ranije rekao da Zeti pripadaju katastarske opštine definisane Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i odlukom o naseljima - Mataguži, Vranjina, Golubovci, Bijelo Polje, Mahala, Botun, Cijevna, Vukovci i Gostilj.

Predstavnici Mjesne zajednice Dajbabe juče su saopštili da ne žele biti dio zetske opštine i da smatraju da bi referendum bio najpravedniji način za rješavanje ovog pitanja, te da bi nakon toga trebalo da uslijediti arbitraža radi preciziranja granica.

"Dajbabe pripadaju Podgorici, pripadale su i u prošlosti,...Botun je mjesna zajednica ispod Dajbaba tu će se raditi kolektor, koji finansira Glavni grad, ideja o izgradnji na tom mjestu potekla je prije dvadesetak godina, intenzivno se na njoj radi 15 godina. Znači i taj prostor mora pripadati Glavnom gradu, te dvije stvari su nerazdvojne", kazao je u Bojama jutra TV Vijesti Vukić Konjević iz MZ Dajbabe.

Bonus video: