Ministarstvo pravde: Diplomatska nota je najviši rang zvaničnog dokumenta, predstavlja nepobitnu činjenicu

Iz Ministartstva pravde kazali da se u noti ambasade SAD-a se navodi da se zahtjev odnosi na pritvaranje u cilju ekstradicije, veoma jasnim riječima

30703 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

U skladu s praksom međunarodnog javnog prava, diplomatska nota se smatra najvišim rangom zvaničnog dokumenta i predstavlja nepobitnu činjenicu s najvećom snagom, a odbacivanje njenog autoriteta značilo bi narušavanje temelja diplomatskih principa i dovelo bi do ozbiljnog rizika obesmišljavanja diplomatije.

To su saopštili iz Ministarstva pravde reagujući na tekst "Postupanje ministra pravde u slučaju ekstradicije kripto-tajkuna: Milović uporno krije sedam dana".

"Dana 27. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstvu pravde dostavljena je nota Ambasade Sjedinjenih Država br. 047-23 od 25. marta 2023. godine, kojom je zatraženo privremeno pritvaranje i izručenje lica Do Hyeon Kwon-a, rođenog 6. septembra 1991. godine u Seulu.

Isto lice je tražila i Republika Koreja (Južna Koreja). Dana 28. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 28. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Republike Koreje u Beogradu od 27. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje Do Hyeon Kwona i Han Chang Joona.

U skladu s praksom međunarodnog javnog prava, diplomatska nota se smatra najvišim rangom zvaničnog dokumenta i predstavlja nepobitnu činjenicu s najvećom snagom. U noti ambasade SAD-a se navodi da se zahtjev odnosi na pritvaranje u cilju ekstradicije, veoma jasnim riječima “Embassy of the United States of America presents its compliments to the Ministry of Foreign Affairs of Montenegro and requests the provisional arrest for purpose of extradition of Do Hyeong Kwon”.

Iz sadržaja se jasno vidi da je pogrešno i netačno smatrati da se nota Ambasade SAD-a od 25.3.2023. koja je primljena i službeno zavedena u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore 27.03.2023. i isti dan dostavljena i zavedena u Ministarstvu pravde, odnosi samo na zahtjev za pritvaranje Do Kvon, kako se to tumači, kada se – kako je u noti i navedeno – jasno kaže da se traži pritvaranje u cilju izručenja pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, po čemu se konkretna diplomatska nota ima smatrati zvaničnim zahtjevom za izručenje datog lica.

Odredbom 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima su jasno propisani kriterijumi kad da se radi o sticaju više zahtjeva, pa se redosled podnošenja zahtjeva mora poštovati i cijeniti, jer je diplomatska nota zvaničan i prvi stigao dokument. Odbacivanje njenog autoriteta značilo bi narušavanje temelja diplomatskih principa i dovelo bi do ozbiljnog rizika obesmišljavanja diplomatije.

Stoga, svi subjekti međunarodnih odnosa trebaju imati puno poštovanje prema notama kao najvišem izrazu međunarodnog prava i njihovoj pravnoj snazi".

Apelacioni sud je, nakon današnje sjednice vijeća, donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca Do Kvona, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. februara i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Bonus video: