Leković: Povlačim Predlog zakona o biračkom spisku, u Šavniku uvesti prinudnu upravu

Šefovi četiri opoziciona poslanička kluba ranije su zatražili sastanak sa ambasadorima članica Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije (VB) povodom najave da će na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine biti izmjene Zakona o biračkom spisku

22229 pregleda 100 reakcija 27 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković saopštio je danas da povlači Predlog zakona o biračkom spisku.

"Povlačim Predlog zakona o biračkom spisku, jer smatram da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave, nakon čega bi Odbor dogovorio tekst Predloga zakona o biračkom spisku", istakao je Leković u saopštenju.

Skupština je o predloženim dopunama Zakona o biračkom spisku trebalo da raspravlja na sjednici u ponedjeljak.

Šefovi četiri opoziciona poslanička kluba ranije danas su zatražili sastanak sa ambasadorima članica Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije (VB) povodom najave da će na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine biti izmjene Zakona o biračkom spisku.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT ) Dragan Koprivica rekao je danas u Bojama jutra na TV Vijesti da Zakon o biračkom spisku treba da bude prva tačka dnevnog reda Odbora za izbornu reformu.

Šef poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić sinoć je rekao da je uvrštavanje predloga Zakona o biračkom spisku na dnevni red sjednice Skupštine novi pokušaj rušenja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a koji se izvršava po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se srušio evropski put Crne Gore baš u trenutku kad postoji šansa da se taj evropski put intenzivira.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i u još 13 crnogorskih opština, 23. oktobra 2022. godine.

I dok su u ostalim opštinama završeni i konstituisana je vlast, izborna lakrdija u Šavniku i dalje, makar na papiru, traje.

Članovi biračkih odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvoljavali, kako su tvrdili, izbornim turistima da glasaju, pa se tako na dva biračka mjesta, u kojima je upisan 541 birač, glasalo svakog vikenda sve do 18. decembra 2022. godine, kada je nakon devet izbornih krugova sve stalo.

Bonus video: