Mandić: Do 2020. je vladao autokratski režim čiji su elementi bili vezani za organizovani kriminal

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je sa direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Mateom Mekačijem

9744 pregleda 39 reakcija 22 komentar(a)
Mekači i Mandić, Foto: Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore
Mekači i Mandić, Foto: Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore

Crna Gora je 2020. godine prvi put na demokratski način promijenili vlast, a do tada je vladao autokratski režim čiji su elementi bili vezani za organizovani kriminal, koji je imao značajan uticaj na izborni proces, o čemu svjedoče i Skaj prepiske, koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, dok je korupcija bila endemska pojava, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Iz Mandićevog kabineta je saopšteno da je on danas razgovarao sa direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Mateom Mekačijem.

"Predsjednik Skupštine je direktoru Mekačiju saopštio da smo 2020. godine prvi put na demokratski način promijenili vlast, te da je do tada vladao jedan autokratski režim čiji su elementi bili vezani za organizovani kriminal koji je imao značajan uticaj na izborni proces o čemu svjedoče i Skaj prepiske koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, dok je korupcija bila endemska pojava", piše u saopštenju.

Mandić je rekao da se izborni zakon u Crnoj Gori mijenja uz dvotrećinsku podršku, što znači da je neophodan širok konsenzus u parlamentu.

"Skupština želi da implementira preporuke ODHIR-a, ali je prvenstveno neophodno da sačuvamo dobru atmosferu u parlamentu koja postoji od izbora 28. saziva i koja je preduslov svih ozbiljnih reformi", istakao je Mandić.

U saopštenju se navodi da je "Mandić posebno govorio o situaciji u Šavniku gdje DPS nelegitimno vrši vlast već godinu i po dana".

"Taj problem se mora hitno riješiti kako svi budući lokalni izbori ne bi doživjeli sudbinu Šavnika", rekao je Mandić.

U saopštenju piše da je u tom kontekstu, Mandić pomenuo ideju da se nakon rješavanja ovih problema omogući održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, što je kako se dodaje, jedna od preporuka ODIHR-a.

Navodi se da je Mekači istakao da organizacija koju predstavlja ima eksperte koji su posvećeni regionu Zapadnog Balkana i da žele najbolju moguću saradnju sa Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu

"Novi saziv odbora, za razliku od prethodnih, imaće dovoljno vremena da realizuje sugestije koje je predstavio ODIHR, čiji je cilj da ojačaju demokratske institucije u Crnoj Gori. Zapaženi su napori novog saziva kada je u pitanju očuvanje jedinstva u parlamentu. Treba nastaviti rad oko pitanja oko kojih se može doći do konsenzusa, što bi poslalo veoma pozitivnu poruku Evropskoj uniji u kontekstu reformskih procesa", rekao je Mekači.

Bonus video: