Suljević: Novi ispad Kovačevića razlog za smjenu

Zapaljivu retoriku Kovačevića javnost sve manje uzima za ozbiljno, a što ne bi smio biti slučaj i sa nadležnim organima, kaže Damir Suljević

42481 pregleda 295 reakcija 166 komentar(a)
Kovačević, Foto: Luka Zeković
Kovačević, Foto: Luka Zeković

Ispadi predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića morali bi biti razlog za pokretanje pitanja njegove smjene i uspostavljanja prakse imenovanja savjesnih pojedinaca na tim pozicijama, ocijenio je saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Suljević.

On je “Vijestima” rekao da vjeruje da se ovdje radi o još jednom pokušaju predsjednika Opštine Nikšić i funkcionera Nove srpske demokratije (NSD) da svojim izjavama dodatno “zakuva” već uzavrelu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori

Kovačević je juče, komentarišući dešavanja na sjednici Skupštine na Cetinju, na Fejsbuku napisao da “predsjedniku Skupštine Crne Gore lijepo stoji zgrada Zetske banovine”.

“Nekako lijepo stoji predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da Švabama to smeta”, napisao je Kovačević.

Na sjednici je poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter rekao predsjedniku parlamenta Andriji Mandiću da njegova titula “četničkog vojvode” ne ide sa mjestom koje pokriva.

“Ovo je skandal i nezapamćeno je da u Prijestonici imamo ovoliko policajaca, to je odraz ove parlamentarne većine, da se dolazi na Cetinje maricama. Fale vam bojni otrovi, ali sigurno ste i njih donijeli”, rekao je Huter tokom sjednice na kojoj je došlo i do verbalnog sukoba između njega i poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore Milana Kneževića.

Suljević se, kako kaže, nada da i šira crnogorska javnost postaje svjesna opasnih namjera Marka Kovačevića, pa tu zapaljivu retoriku i razne performanse kojima je sklon, sve manje uzima za ozbiljno, “a što ne bi smio biti slučaj i sa nadležnim organima koji bi taj kontinuitet morali prekinuti kroz pokretanje adekvatnih postupaka protiv njega”.

“Dodatno, zabrinjavajuća je tolerancija koalicionih partnera NSD-a, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Oni svojim ćutanjem afirmišu ovakve i slične ispade predsjednika opštine Nikšić, a koji bi zapravo morali biti razlog za pokretanje pitanja njegove smjene i uspostavljanja prakse imenovanja savjesnih pojedinaca na tim pozicijama koji svoj posao obavljaju na način da doprinose razvoju društva a ne na njegovoj dezintegraciji”, smatra Suljević.

Suljević
Suljevićfoto: CGO

Upozorava da uvredljiv govor Kovačevića ima za cilj i ismijavanje nekih od ključnih spoljno-političkih partnera, što ne može doprinijeti njihovom povjerenju ni u one koji ga štite.

Na izjavu Kovačevića, oštro je reagovalo više funkcionera DPS-a, kao i Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP).

“Mandićev najtalentovaniji poricatelj države Crne Gore, netalentovani falsifikator istorije i Zavjetničin najodgovorniji učenik, provincijalno i malograđanski, iako je na čelu grada, provocira i pokazuje svu zaraznost svoga šovinizma”, napisala je na mreži X potpredsjednica i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević saopštio je da je Kovačević, “sramotnom izjavom” povodom današnjeg zasjedanja Skupštine na Cetinju, samo nastavio kampanju raspirivanja mržnje koju “već duži vremenski period sprovodi uz amin njegovih koalicionih partnera u Nikšiću”.

Zamjenika predsjednika SDP-a Petar Odžić u saopštenju je naveo da “čudi vizija premijera Milojka Spajića da može zemlju uvesti u EU sa četničkim vojvodama i ljudima koji državu vide kao nečiju banovinu, a za maticu smatraju tuđu državu”.

Bonus video: