Đeljošaj vrijeđa, većina ćuti

Izjave koje mogu ugroziti nezavisnost u radu sudija i novinara nemaju podršku SNP-a, kaže Bogdan Božović. Ne bismo voljeli da taj postupak bude iskorišćen za zloupotrebu u političke svrhe, rekao je Stjepović

36201 pregleda 50 reakcija 33 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Većina članova Administrativnog odbora juče nije željela da komentariše to što potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, kome su odbili da predlože skidanje imuniteta, naziva sudije, tužioce i novinare korumpiranima, dok neki od njih odluku tog skupštinskog tijela pravdaju nedovoljno ubjedljivom argumentacijom.

Na pitanja “Vijesti” kako komentarišu to što Đeljošaj novinare i sudije naziva korumpiranim i da li se kaju što nijesu glasali za skidanje njegovog imuniteta, juče su odgovorili samo članovi Administrativnog odbora Duško Stjepović (Demokrate) i Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija).

Božović je poručio da bez obzira sa koje adrese dolaze izjave, a koje mogu ugroziti nezavisnost u radu kako sudija tako i novinara nemaju i neće imati podršku SNP-a.

“Argumentacija koju smo čuli na Administrativnom odboru kada se glasalo o imunitetu ministra Ðeljošaja je bila dovoljno ubjedljiva da glasam protiv predloga da mu se ukine imunitet”, kazao je Božović.

Stjepović je objasnio da je njegov glas protiv skidanja imuniteta Niku Đeljošaju bio iz razloga koji su na i sjednici Odbora bili opredjeljujući za većinu članova ovog radnog tijela Skupštine - kad čovjek ne bude funkcioner koji ima imunitet, neka se nastavi postupak i neka taj postupak rezultira u skladu sa zakonom.

“Do tada, ni u kom slučaju ne bismo voljeli da taj postupak i sve u vezi sa njim bude iskorišćeno za zloupotrebu u političke svrhe od strane bilo koga i za bilo čiji račun”, rekao je Stjepović.

On je naglasio da njegov glas na sjednici Odbora nikakve veze nema sa bilo čijim izjavama, pa ni samog Đeljošaja, koje su date prije ili posle radnji u okviru spornog događaja koje su inkriminisane i date u samom predlogu Tužilaštva.

Skidanje imuniteta Đeljošaju tražilo je Osnovno državno tužilaštvo koje je protiv njega pokrenulo krivični postupak zbog optužbe da je 2021. godine kao predsjednik Opštine Tuzi, pozivao na otpor kada se sa građanima Tuzi usprotivili mjerama protiv koronavirusa. Za skidanje imuniteta Đeljošaju na sjednici Administrativnog odbora u četvrtak su glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), a protiv sedam poslanika vlasti (Pokret Evropa sad, Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija i Albanski forum).

Nakon emitovanja priloga na TV Vijesti povodom odluke poslanika vladajuće većine da mu Skupština ne skida imunitet, Đeljošaj je na Fejsbuku napisao da su državna tužiteljka Ivana Petrušić, sutkinja Ivana Becić i “novinar u pokušaju” Danilo Ajković “na aparatima”.

“Kako će objasniti nalogodavcima da nisu uspjeli da nastave torturu nada mnom i mojom porodicom... Šta sada sutkinja Ivana Becić sa presudom koju su joj napisali?”, pitao je Đeljošaj.

Đeljošaj i ranije u više navrata optuživao Ajkovića da je korumpiran nakon što je Ajković objavio da je suđenje protiv Đeljošaja za godinu i po dana odgađano čak 15 puta, i to na zahtjev Đeljošaja i ostalih optuženih ili njihovih advokata, kao i da se u septembru prošle godine pozvao na imunitet, kad je suđenje ušlo u završnu fazu.

Izjavu Đeljošaja osudio je Sudski savjet i udruženja sudija i državnih tužilaca koji su ga upozorili da ugrožava nezavisnost pravosuđa.

On je odgovorio da u potpunosti podržava nezavisnost i samostalnost sudstva, ali takvu poziciju sudovi i sudije ne smiju zloupotrebljavati već je koristiti za napredak države i ostvarivanje pravde.

“Budući da se sve navedeno desilo u postupku u kom sam stranka, konstatovao sam da ovakav odnos i ponašanja mogu imati samo dva razloga, a to su korumpiranost ili mržnja”, rekao je Đeljošaj.

On je Sudski savjet pitao da li se sudija Becić našla u čuvenim prepiskama o namještanju sudija.

“Samo želim pravdu, vaspitanog sudiju, koji nije završio na prepiskama o namještenim slučajevima i koji poštuje Ustav i zakon. Ako i kad bude to, zatražiću sam skidanje imuniteta”, rekao je Đeljošaj.

O skidanju imuniteta poslanicima i članovima Vlade odlučuje Skupština po zahtjevu nadležnih organa, bez obzira da li je poslanik ili član Vlade sa tim saglasan ili se protivi.

Bonus video: