Mandić nije ubijedio SAD da se "popravio" - Eskobar ponovio da partije bivšeg DF-a nisu partneri SAD

Šef parlamenta kazao da nije lijepo što se specijalni izaslanik miješa u unutrašnje stvari države

51806 pregleda 320 reakcija 243 komentar(a)
Više puta rekli da ZBCG nije partner SAD: Eskobar i Rajnke, Foto: Luka Zeković
Više puta rekli da ZBCG nije partner SAD: Eskobar i Rajnke, Foto: Luka Zeković

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić nije uvjerio SAD da je odustao od politika koje su ga pozicionirale na njihovu listu nepoželjnih, već je i sa pozicije predsjednika parlamenta potvrdio njihove ranije stavove i brige.

To je juče “Vijestima” rekao saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CG) Nikola Mirković komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Eskobar je kazao da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta mogli biti dio Vlade jer ih ne smatraju pravim partnerima u svemu onome čemu se nadaju u Crnoj Gori.

On je na jučerašnjem onlajn brifingu sa novinarima rekao da su to ipak odluke koje donosi Vlada Crne Gore, a ne SAD.

“Ali javno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nijesu partner Sjedinjenih Država...Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO, oni su zaustavili pomake u reformskim paketima koji su potrebni za članstvo u EU. Oni su rekli da bi povukli priznanje Kosova što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da, oni se nijesu promijenili”, kazao je Eskobar.

Dodao je da kroz mnoge stvari koje radi šef parlamenta (Andrija Mandić) nijesu vidjeli posvećenost evroatlantskim integracijama.

“Tako da jesmo zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dijele vrijednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu”, rekao je Eskobar.

Zvaničnici Stejt departmenta su prethodno više puta navodili da koaliciju za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), ne smatraju partnerom.

Nakon formiranja Vlade, tonovi su bili nešto pomirljiviji. Ambasada SAD u Podgorici saopštila je da bi Vlada trebalo da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, punopravnom članstvu Crne Gore u EU, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO savezu, unapređenju dobrosusjedskih odnosa. Takođe su ukazali na zabrinutost da bi stranke, koje ne podržavaju te ciljeve, mogle spriječiti napredak Crne Gore. Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke rekla je u novogodišnjem intervjuu “Vijestima” da se njihov stav o ZBCG nije promijenio.

Koalicija ZBCG, koja aktuelnu Vladu Milojka Spajića podržava iz parlamenta, bi prema koalicionom sporazumu, u izvršnu vlast trebalo da uđe do kraja godine. “Vijesti” su ranije objavile da je premijerova ideja da se rekonstrukcija obavi u dvije faze - na proljeće i jesen. ZBCG će nakon rekonstrukcije pripasti pet mjesta u Vladi - potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma.

Nikola Mirković kaže da je američki stav konzistentan, iako je bilo pokušaja da se on prikaže drugačijim.

“I nijesu SAD usamljene sa ovim stavom na Zapadu. I ne može vlast nikog ubijediti da čvrsto stoji na zapadnim principima i vrijednostima koalirajući sa ZBCG”, rekao je.

Podsjetio ja na primjere kroz koje se Mandić nije na adekvatan način ponašao sa pozicije predsjednika Skupštine - počev od nastavka sjednice u novembru kad o tome nije obavijestio opoziciju i javnost.

Ukazao je i na decembarski odlazak Mandića u izborni štab Srpske napredne stranke u izbornoj noći, kako bi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem slavio pobjedu na izborima za koje je Evropski parlament kroz Rezolucije, podržanu od ogromne većine, pozvao na istragu.

“Zatim smo od januara imali niz skandala sa zastavom druge države, odnosno Srbije, u kabinetu predsjednika Skupštine, uključujući i skandal zbog toga na sastanku sa ambasadorom EU u Crnoj Gori, preko posjete Dodika u februaru koja je izazvala, s pravom, dosta bure i rezultirala i protestnom notom države BiH prema državi Crnoj Gori. Tome treba dodati stavove ZBCG oko sankcija Rusiji, prema NATO savezu, itd”, naveo je.

“Eskobarovu poruku treba tumačiti i kao opomenu”: Mirković
“Eskobarovu poruku treba tumačiti i kao opomenu”: Mirkovićfoto: CGO

Kako kaže, u susret najavljenoj rekonstrukciji Vlade, jasan je trend kakav bi tek u izvršnoj vlasti, na nivou ministara i potpredsjednika, bio uticaj i uloga ovih partija.

“Zanimljivo bi bilo čuti i šta premijer ima da kaže u tom kontekstu, a osobito imajući u vidu da se iz Eskobarove poruke čita i da bi saradnja SAD sa ovom Vladom, u tom slučaju, bila opreznija i uzdrmana”, rekao je Mirković.

Poručuje da je nesporno da država Crna Gora i njena Vlada uvijek treba da drže do sebe i da razvijaju odnose sa saveznicima na bazi integriteta i kredibiliteta.

“Međutim, integritet i kredibilitet se ne stiče zaklinjanjem u jedne vrijednosti i politike, a praktikovanjem drugih, što je slučaj sa raskorakom koji sada imamo, tako da ovu poruku treba tumačiti i kao opomenu”, poručio je Mirković.

Mandić: Nije lijepo miješati se u unutrašnje stvari neke države

Andrija Mandić je kazao da Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD-a, nego članica EU.

“Vraćanjem nekih tema unazad, kao što sam danas primijetio u izjavi Gabrijela Eskobara, mislim da su više u funkciji destabilizovanja prilika u Crnoj Gori, nego očuvanja mira, stabilnosti, evropskog puta”, rekao je Mandić u Skupštini komentarišući izjavu Eskobara.

Poručio je da je jedno od pravila da nije lijepo miješati se u unutrašnje stvari neke države i da se svi koji su potpisali koalicioni sporazum se pridržavaju “svega onoga što je njime predviđeno”.

Kazao je i da su svi partneri iz Brisela saopštila da je ovaj parlament uradio sjajan posao.

“Vlada funkcioniše i oni isporučuju rezultate. I to mnogo bolje ta Vlada i parlamentarna većina su uradili nego što su to uradili neki koji su imali velike hvalospjeve od gospodina Eskobara i od strane nekih koji su sa strane dolazili i pokušavali da urede odnose u samoj Crnoj Gori”, rekao je Mandić.

Bonus video: