Mandić prekinuo sjednicu Skupštine na zahtjev Demokrata; Leković: V. d. direktora Uprave policije izabran nezakonito

Poslanik demokrata Momčilo Leković je tražio prekidanje sjednice "zbog krize vlasti i grubog kršenja zakona od strane "Vlade Crne Gore".

73084 pregleda 259 reakcija 177 komentar(a)
Leković, Foto: Printscreen/Youtube
Leković, Foto: Printscreen/Youtube

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prekinuo je današnje zasjedanje na zahtjev poslanika Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković rekao je na početku zasjedanja da je vršilac dužnosti (v. d.) direktora Uprave policije izabran nezakonito i tražio prekidanje sjednice "zbog krize vlasti i grubog kršenja zakona od strane "Vlade Crne Gore".

"Zbog krize Vlade koja je izazvana brutalnim kršenjem zakona, prekoračenjem granica ovlašćenja i prvi put u istoriji Crne Gore preuzimanjem ovlašćenja koja pripadaju ministru unutrašnjih poslov, te izbora v.d. direktora policije na nezakonit način i to onog koji po pisanju medija nije prošao poligraf, tražim da odmah prekinete današnje zasjedanje i da to uradite kako ste radili i prethodnih puta kada su drugi klubovi tražili pauzu i odlaganje, jer smatram da nema potrebe da ovdje pravimo cirkus", rekao je Leković. Mandić je odgovorio da se ovdje ne pravi nikakav cirkus.

"Imamo različite odnose i različita posmatranja u odnosu na mnoge stvari, pripadamo različitim političkim organizacijama, ali svakako da ću izaći u susret zahtjevu sa kojim su upoznati svi - prekidam sjednicu. O nastavku sjednice bićete blagovremeno obaviješteni", kazao je Mandić.

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade, ipak, nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Bonus video: