Janović: Vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz iz anarhije, iniciraćemo kontrolna saslušanja Spajića i Šaranovića

"Članovi vlade šalju poruku građanima da je kršenje zakona poželjno. Umjesto da su do tri sata raspravljali o zaduženju, hedžingu, ljetnoj sezoni, oni raspravljaju čiji će čovjek biti direktor policije"

33950 pregleda 111 reakcija 110 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 13.03.2024. 15:20h

Vanredni parlamentarni izbori jedini su izlaz iz anarhije u koju su Crnu Goru dovele aktuelna Vlada i parlamentarna većina, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik te partije Nikola Janović, rekao je na konferenciji za novinare da Vlada više ne postoji i da je jedini izlaz iz ove situacije organizacija vanrednih parlamentarnih izbora.

Janović je istakao da će inicirati kontrolno saslušanje ministra odbrane Danila Šaranovica i premijera Milojka Spajića i da smatraju da je jedini izlaz da vrate mandat građanima.

"Članovi vlade šalju poruku građanima da je kršenje zakona poželjno. Umjesto da su do tri sata raspravljali o zaduženju, hedžingu, ljetnoj sezoni, oni raspravljaju čiji će čovjek biti direktor policije", kazao je Janović.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je kazao da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) mogli biti dio Vlade, Janović je poručio da je to na "tonu onoga što je DPS rekao".

Janović je dodao je izvršna vlast sinoć narušila ustavni poredak države.

Kazao je da je anarhija nastavljena odlaganjem sjednice Skupštine i da oni nemaju informaciju kad će sjednica biti nastavljena.

"Krenuće sjednica kad oni odluče. Da li je to zakonito treba da odluče nadležni organi", rekao je Janović.

Ranije danas šef parlamenta Andrija Mandić prekinuo je današnje zasjedanje na zahtjev poslanika Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković rekao je na početku zasjedanja da je vršilac dužnosti (v. d.) direktora Uprave policije izabran nezakonito i tražio prekidanje sjednice "zbog krize vlasti i grubog kršenja zakona od strane "Vlade Crne Gore".

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer Milojko Spajić predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Bonus video: