Mugoša podnio amandmane na Deklaraciju POSP-a

Mugoša podnio amandman da se u dijelu Deklaracije koji se bavi izborima doda da POSP ukazuje na potrebu adekvatne saradnje između država po pitanju problematike državljanstava i prebivališta, zbog potencijalnog postojanja takozvanih duplih birača

2538 pregleda 3 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša predložio je da se u Deklaraciji Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) ukaže da je potrebna adekvatna saradnja između država po pitanju problematike državljanstava i prebivališta.

Kako je saopšteno iz SD-a, Mugoša, koji je član POSP-a, podnio je amandmane na Predlog Deklaracije i preporuka POSP-a, koje treba da budu usvojene sjutra na sastanku u Strazburu.

“Mugoša je podnio amandman da se u dijelu Deklaracije koji se bavi izborima doda da POSP ukazuje na potrebu adekvatne saradnje između država po pitanju problematike državljanstava i prebivališta, zbog potencijalnog postojanja takozvanih duplih birača”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u dijelu Deklaracije koja govori o popisu, Mugoša predlaže da se navede da je u cilju uspješnog završetka procesa potpisa potrebno da konačni podaci popisa budu potvrđeni kao relevantni od strane vlasti, opozicije i Savjeta manje brojnih naroda.

Mugoša je, u dijelu Deklaracije koji se odnosi na važnost zaštite i promocije prava LGBTIQ+ osoba, predložio da se Vlada i Skupština pozovu na inteziviranje aktivnosti po pitanju usklađivanja relevantnog zakonodavstva neophodnog za adekvatno sprovođenje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

To je predložio, kako se dodaje, jer je ostao značajan broj propisa koje treba izmijeniti i usvojiti.

Bonus video: