Kriza koja (ne)će srušiti vlast - Šta će biti ishod žestokog sukoba ključnih činilaca vladajuće koalicije

Demokrate razmatraju opcije izazivanja izbora, izlaska iz Vlade do ostanka i čekanja da “sudovi odrade svoje”. Spajić, u slučaju izlaska Demokrata, glasove do većine od 41 može nadomjestiti poslanicima BS

54602 pregleda 156 reakcija 80 komentar(a)
Lideri PES-a Milojko Spajić i Demokrata Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Lideri PES-a Milojko Spajić i Demokrata Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović

Neizvjesno je hoće li uzdrmana vladajuća koalicija i Vlada opstati, ali će bez obzira na ishod krize zbog nezakonitog izbora v. d. direktora policije, ona otežati ispunjavanje obaveza radi brzog napredovanja ka Evropskoj uniji, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Sukob Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore koji traje od decembra, kulminirao je nakon što je juče ujutru Vlada izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića. Vlada je prije toga odbila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate) da se na tu poziciju imenuje policijski funkcioner Lazar Šćepanović.

Velika nepoznanica je hoće li zbog toga Demokrate izaći iz Vlade, a sve su češće spekulacije da će ih u tom slučaju zamijeniti Bošnjačka stranka.

Brojke u Skupštini omogućavaju Spajiću da u slučaju izlaska Demokrata, glasove do većine od 41 nadomjeste poslanici BS-a, s obzirom na to da DCG ima sedam glasova u parlamentu a Demokratska narodna partija, čiji je lider Milan Knežević nedavno rekao da neće glasati da BS uđe u Vladu i da neće biti u njoj ako tamo bude ta stranka.

Spajić je nedavno poručio da su i opozicione stranke dobrodošle u Vladu kada dođe do rekonstrukcije koja bi trebalo da se obavi do kraja godine, a moguće je da počne i na proljeće. “Vijesti” saznaju da je on spreman da u Vladu uključi i Socijaldemokrate i Hrvatsku građansku inicijativu, čime bi se potencijalna nova većina povećala za četiri poslanika na 45.

Lider BS-a Ervin Ibrahimović rekao je “Vijestima” da “nije tajna da postoji ideja da BS bude dio priče (o rekonstrukciji Vlade), ali ta priča nije odmakla dalje od te ideje i nije bilo konkretnih razgovora na tu temu”.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Luka Zeković

Međutim, on je rekao da odavno razgovara sa Spajićem o “zajedničkim, strateškim političkim ciljevima”.

“Već duži period postoji veoma intenzivna komunikacija između PES-a i BS-a, pa time i između g. Spajića i mene kao lidera tih političkih subjekata, i ona je u ovom trenutku skoncentrisana na ono što su zajednički, a strateški politički ciljevi obje partije oko kojih možemo da sarađujemo bez obzira na naš opozicioni status. To je, prije svega, članstvo u EU, poboljšanje standarda građana i razvoj sjevera”, rekao je Ibrahimović.

Iz DNP-a i Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića juče nisu odgovorili na pitanja o tome da li očekuju da će Demokrate izaći iz vlade i ukoliko misle da hoće šta će tim povodom preduzeti. Nisu odgovorili ni na pitanje očekuju li da će BS ući u vladu i šta ova kriza znači za EU integracije i šansu za njihovo ubrzanje do ljeta ako dođe do rekonstrukcije sa BS, ali i ako ostane ovakva Vlada.

“To nije pitanje za nas, već za Demokrate i Bošnjake”, odgovorili su na ista pitanja iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Mandić i Knežević
Mandić i Kneževićfoto: Boris Pejović

Knežević je u ponedjeljak u Skupštini, tokom rasprave o smjeni Mandića, za koju je BS glasao, rekao da neće prihvatiti da ta stranka uđe u Vladu. “Ako vi uđete u Vladu, poslije ovog vašeg današnjeg izlaganja, ja ću izaći”, kazao je Knežević tokom rasprave sa Ibrahimovićem.

Mandić je nakon sjednice novinarima rekao da želi najbolje odnose sa BS-om i da “jedno glasanje nije glasanje za sva vremena”.

Izvor iz vrha DNP-a rekao je “Vijestima” da smatra “da je veliki ulog da (koalicija) pukne, ali od nas ne zavisi”. “Evo su tražili bezbjednosni sektor, dobili ga, i sad je još veći haos”.

Docentkinja na Univerzitetu “Donja Gorica”, Nikoleta Đukanović rekla je će aktuelna kriza dobro uzdrmati Vladu i većinu u parlamentu, bez obzira na ishod krize.

Ona je to saopštila odgovarajući na pitanje da li očekuje da će nakon sukoba između DCG-a i PES-a, Demokrate istupiti iz vlade i što bi značilo ako to učine, a šta ako se ne odluče na takav potez.

“I u slučaju ostanka Demokrata u Vladi, i u slučaju njihove zamjene Bošnjačkom strankom, Vlada će se vrlo teško nositi sa obavezama koje podrazumijevaju brzu realizaciju reformi iz evropske agende”, rekla je ona.

Politika uvijek bila jača od prava u Crnoj Gori: Nikoleta Đukanović
Politika uvijek bila jača od prava u Crnoj Gori: Nikoleta Đukanovićfoto: privatna arhiva

Kazala je i da je vrlo moguće da Demokrate budu decidne u uslovljavanju premijera prekidom podrške, ali da će presudnu ulogu u “održavanju” većine kojom uspješno rukovodi odigrati Mandić, nego što će Spajić uspjeti da konsoliduje svoje vladajuće redove.

Mandić je juče nagovijestio razgovore u vladajućoj koaliciji o krizi, a izvori “Vijesti” tvrde da predstoji sastanak lidera njenih konstituenata, kome bi moguće prethodio njegov pokušaj “medijacije” između Spajića i Alekse Bečića, predsjednika Demokrata.

Jedan od pokretača Preokreta, Srđan Perić, kazao je da je to da li će neko ući ili izaći iz Vlade stvar političkih nagodbi ili trgovine.

“Ko će bolje tu proći, skoro pa da je svejedno, jer dobijamo politiku koja nema veze sa onim što je obećavano na izborima. Zapravo, dobijamo politiku koja nije istinski utemeljena u bilo čemu drugom osim u partitokratiji”, kazao je Perić.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

Aludirajući na ZBCG, Perić je rekao da svemu ovome treba dodati i one “koji čekaju da uđu u Vladu na ministarske pozicije, a kojima imamo problem da objasnimo da su oni već vlast jer glasaju za Vladu i njene odluke, imaju predsjednika Skupštine i direktore u državnim preduzećima”.

“Ako je vjerovati najavama, oni bi mogli uskoro imati i ministre. Drugi pretendent na ulazak u Vladu izgleda sada žali što odmah nije ušao u nju i gleda da ne ponovi tu grešku iz, očito je, razloga razvoja sopstvene partijske mreže”, rekao je Perić, aludirajući na Bošnjačku stranku (BS).

Iz Demokrata juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa njihovim eventualnim izlaskom iz vlade.

Dio vlasti ne vidi krizu, opozicija traži izbore

Na zahtjev Demokrata, Mandić je juče prekinuo sjednicu Skupštine, a izvori “Vijesti” tvrde da se neće nastaviti dok se ne održi sastanak “na vrhu” vladajuće koalicije.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković tražio je prekid sjednice zbog, kako je kazao, krize Vlade koja je izazvana brutalnim kršenjem zakona, prekoračenjem granica ovlašćenja i “prvi put u istoriji Crne Gore preuzimanjem ovlašćenja koja pripadaju ministru unutrašnjih poslova”.

“Te izbora v. d. direktora policije na nezakonit način i to onog koji po pisanju medija nije prošao poligraf. Tražim da odmah prekinete današnje zasjedanje i da to uradite kako ste radili i prethodnih puta kada su drugi klubovi tražili pauzu i odlaganje, jer smatram da nema potrebe da ovdje pravimo cirkus”, rekao je Leković.

Predsjednik Skupštine je odgovorio da se “ovdje ne pravi nikakav cirkus”.

“Imamo različite odnose i različita posmatranja u odnosu na mnoge stvari, pripadamo različitim političkim organizacijama, ali svakako da ću izaći u susret zahtjevu sa kojim su upoznati svi - prekidam sjednicu. O nastavku sjednice bićete blagovremeno obaviješteni”, kazao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Janović rekao je kasnije na konferenciji za novinare da nikakvo obavještenje o nastavku sjednice nijesu dobili i da će ona biti nastavljena kad odluči većina, “koja je uvela Crnu Goru u anarhiju”.

“Jedini izlaz iz te anarhije su vanredni parlamentarni izbori”, kazao je Janović koji je najavio da će DPS tražiti kontrolno saslušanje Šaranovića i Spajića.

Mandić je novinarima u Skupštini rekao da izbor v. d. direktora Uprave policije ne bi trebalo da uruši parlamentarnu većinu.

“Vlada je izabrala na desetine v. d. direktora, da se nijesu svi slagali, pa se ništa nije desilo. Kada razgovarate i donosite odluke, svi imaju svoje želje, ali vlada je donijela odluku većinom. To da li je u skladu sa zakonom ili ne, postoje nadležni organi koji će se baviti time. Trebalo bi da se nastavi razgovor parlamentarne većine da se prevaziđe situacija”, objasnio je Mandić.

Upitan kad očekuje razgovor i nastavak sjednice, šef parlamenta je odgovorio da bi bilo dobro da se što prije obavi razgovor.

“Ne sumnjam da će dvojica najodgovornijih ljudi u vladi Bečić i Spajić, dati maksimalan doprinos da se nesporazum prevaziđe”, kazao je Mandić.

Na pitanje da li će on inicirati sastanak, Mandić je odgovorio da bi to bilo prirodno.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je da ne očekuje krizu vlasti nakon izbora Radovića i da je parlamentarna većina stabilna.

“Ne očekujem krizu, niti je priželjkujem, očekujem razgovor i vjerujem da ćemo iz ovog nesporazuma postići još bolji sporazum”, rekao je Čarapić.

Čarapić
Čarapićfoto: Pokret Evropa sad

Poslanički klub PES-a je u saopštenju juče naveo da podržavaju odluku Vlade da u nedostatku prihvatljivog predloga ministra za v. d. direktora Uprave policije odluči da odredi kandidata sa najboljom biografijom i time spriječi da Zoran Brđanin nastavi da pokriva ovu funkciju jer nema podršku nijednog člana Vlade.

“Cijenimo da je ovim spriječena blokada sistema rukovođenja u Upravi policije, budući da ministar nije predložio drugog kandidata, što je bila njegova obaveza”, saopštili su.

Poslanički klub Demokrata podržao je Šaranovića “da on i njegov pravni tim treba da utuže sve nezakonito donešene odluke, da informiše nadležne državne organe o sumnji na izvršenje krivičnih djela od strane članova Vlade, nastalih skandaloznim kršenjem zakona, te da do raspleta krize vlasti obezbijedi zakonito i stabilno funkcionisanje sektora na čijem je čelu”.

Socijaldemokrate (SD) su juče saopštile da je nakon “bruke” koju su resorni ministar Šaranović i Vlada u cjelini priredili u vezi sa izborom čelnog čovjeka Uprave policije, jasno da se parlamentarna većina raspala.

Perić: Ovo nije obrazac po kome mogu da se poboljšaju šanse za EU integracije

Srđan Perić je istakao da ovo sigurno nije obrazac u kome se mogu poboljšati šanse za bilo šta, a kamoli EU integracije, mada je više nego jasna želja EU administracije da se taj put ubrza.

“Stvoren je predizborni ambijent da se izabere ova i ovakva vlast i red je da sada svi naučimo da ovo nije demokratija već inženjering političkog cirkusa gdje građani samo mogu da gledaju šta se dešava, ali ne i stvarno odlučuju. Razumijevanje ove istine je prvi korak da ovakve greške više ne ponavljamo – a za građane je podsjetnik da je ova vlast izabrana većinski njihovim glasovima”, rekao je Perić.

Đukanović je ocijenila da je u posljednje vrijeme očigledna volja većine da tehničke zahtjeve ispune, kao i volja EU da makar jedna država zapadnog Balkana, čak i u slučaju nedovoljnih rezultata, konačno bude pohvaljena, ali je teško očekivati od političara koji istinski ne razumiju proces, koji odgovornost osjećaju samo u slučaju bilježenja pohvala od EU, očekivati velike rezultate u narednom periodu.

“U slučaju da Crna Gora ne dobije IBAR, sumnjam da će neko iz vladajućih struktura osjećati odgovornost, a u slučaju da ga dobijemo, pitanje je kako će uspjeti da konsoliduju redove za reforme koje tek predstoje”, kazala je Nikoleta Đukanović.

Politika prije prava

Nikoleta Đukanović je kazala da je teško predviđati reakcije konstituenata Vlade na aktuelnu krizu.

“Kako god se okonča, i ako je politika uvijek bila jača od prava u Crnoj Gori, iz ovih procesa možemo zaključiti da se vrlo svjesno taba put gdje je politička odluka ključna bez obzira da li ona ima pravno uporište ili ne”, istakla je.

Ona je kazala da posljedice za odluke koje su protivpravne i protivzakonite plaćaju građani, i dok god odgovornost i kazna ne budu adresirani na političare koji su ih donijeli a ne na građane koji nisu birali takve scenarije, takva praksa će se nastaviti.

“Sa druge strane, prilikom formiranja Vlade, vidjeli smo da je jedini cilj formirati kakvu-takvu vlast i zauzeti pozicije moći, i to danas dolazi na naplatu za neke političke igrače. Ali, ne zato što postoji nesaglasnost među njima kako da dođemo do demokratije, nego zato što imamo vodeće igrače koji ne znaju šta demokratija jeste, koji se igraju demokratije ne poznajući osnovne principe funkcionisanja državne uprave i vladavine zakona”, istakla je.

Ona je rekla da “oni drugi, koji reaguju zbog prtivzakonizog činjenja, to ne čine jer se drže principa, morala, zakonitog i legititimnog postupanja, već zato što gube vrlo važan resor koji im je u podjeli plijena dodijeljen”.

Perić je kazao da aktuelna Vlada nema jasnu ideološku orijentaciju niti bilo kakvu dugoročno održivo viziju. Pokazuje se, kako je rekao, da ne vladaju procedurama, a nastavlja se trend samovolje.

Bonus video: