Predsjedništvo Demokrata: Oročena podrška ovoj vlasti do sticanja IBAR-a

"Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP) kao nezakonitu", piše u saopštenju

69168 pregleda 376 reakcija 224 komentar(a)
Predsjedništvo Demokrata, Foto: Demokratska Crna Gora
Predsjedništvo Demokrata, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije je saopšteno da je Predsjedništvo na danas održanoj sjednici jednoglasno utvrdilo više zaključaka.

"Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP) kao nezakonitu. Predsjedništvo izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje v.d direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma. Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću, kako za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po ocjeni ministra nejboljeg kandidata za v.d. direktora UP, tako i za njegovo opredjeljenje da se pravna bitka oko ovog pitanja nastavi pred Upravnim sudom.

"Ovo je ključni korak ne samo za rješavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima. Iako nezakoniti čin izbora v.d. direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma. Ova evaluacija obuhvataće poštovanje zakona, usklađenost sa principima Sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike. Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", piše u saopštenju.

Iz Demokrata su naveli da očekuju od svih članova parlamentarne većine da u međuvremenu vode bespoštednu borbu protiv svih anomalija naslijeđenih od prethodnog režima, usmjeravajući snage ka ispravljanju grešaka i promociji pravičnosti i zakonitosti u svim aspektima državnog upravljanja, kako bi takvim odnosom osigurali da koalicija nastavi da funkcioniše.

"Predsjedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar 44. Vlade Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta koji je održan 14. marta navedeno je da je prvi cilj da Crna Gora do juna dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja.

Vijesti su ranije objavile da je Demokratska Crna Gora protiv ulaska Bošnjačke stranke (BS) u Vladu. BS nije potpisnica koalicionog sporazuma o vlasti.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Po tom sporazumu rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) koji su dio koalicije Za budućnost Crne Gore predlože kandidate za više članova vlade.

Bonus video: