Jovanović: Isključivu odgovornost za neizglasavanje kandidatkinje za potpresjednicu Opštine Budva imaju odbornici NSD

"Predsjednik opštine je 17. novembra prošle godine dostavio skupštini rješenje o imenovanju Jasne Dokić i svaki put kada je sjednica zakazivana odbornici dominantno iz redova NSD i Pokreta za promjene (PZP) su tražili odlaganje i u krajnjem bojkotovali sjednice tražeći vrijeme za nekakva dodatna usaglašavanja tj. za trgovinu funkcijama i ličnim interesom", naveo je Jovanović u saopštenju

23828 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Isključivu odgovornost za neizglasavanje kandidatkinje za potpresjednicu Opštine Budva imaju odbornici Nove srpske demokratije (NSD) u Budvi i privremeni odbor, jer su bojkotom dosadašnjih sjednica onemogućavali da se riješi veoma važno pitanje za funkcionisanje lokalne uprave i time primorali Vladu Crne Gore da reaguje, saopštio je večeras Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva.

On je reagovao na saopštenje privremenog odbora NSD Budva koji ga je ranije večeras pozvao da zakaže sjednicu SO Budva po hitnom postupku na kojoj bi se donijele odluke potrebne za prevazilaženje krize vlasti. Oni su pozvali sve konstituente izborne liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu" da podrže predlog da Jasna Dokić bude potpredsjednica Opštine Budva.

"Predsjednik opštine je 17. novembra prošle godine dostavio skupštini rješenje o imenovanju Jasne Dokić i svaki put kada je sjednica zakazivana odbornici dominantno iz redova NSD i Pokreta za promjene (PZP) su tražili odlaganje i u krajnjem bojkotovali sjednice tražeći vrijeme za nekakva dodatna usaglašavanja tj. za trgovinu funkcijama i ličnim interesom. Ovim putem obavještavam javnost da njihov javni apel ne doživljam kao iskrenu namjeru već kao pokušaj da se prikrije sopstvena odgovnost za političku akciju Vlade Crne Gore koja je krenula u postupak raspuštanja lokalnog parlamenta i raspisivanje izbora. Zna se ko politički podržava Vladu i ko se nije oglasio da kritikuje poteze Vlade što dovodi do zaključka da mu odgovara razrešenje lokalne vlasti". istakao je Jovanović u saopštenju.

On je poručio da je "indikativno što se sve to dešava uoči ljetnje turističke sezone, a i uoči najavljene rekonstrukcije Vlade, kada neko očito želi da napravi distancu od Budve jer predstavlja politički teret".

"Takođe je vrlo zabrinjavajuće ćutanje o poništenju zaključka Vlade da se Luka Budva ustupi opštini i zbog čega je stopirano vraćanje ovog važnog resursa građanima Budve. Kome i zbog čega smeta da lukom upravlja opština kada smo preduzeli sve potrebno da konačno dođe do preuzimanja. S obzirom da sam sjednice skupštine zakazivao shodno zakonskoj proceduri i poslovničkim rokovima, tako ću nastaviti da radim sve dok vršim funkciju. Neiskreni poziv kolega koji su krivci za dosadasnju situaciju nikako ne doživljam dobronamjernim jer su imali priliku od 17. novembra prošle godine da dodju na sjednicu i da izaberemo potpresjednika. Nakon što odluka Vlade stupi na pravnu snagu tj bude objavljena u Službenom listu, zakazaću sjednicu Kolegijuma SO Budva na kojoj ću predložiti datum nastavka sjednice. To sam već najavio u večerašnjem dnevniku na javnom servisu i javnost je upoznata sa tim, dok su kolege iz privremenog odbora NSD nakon što su čuli takav stav pokušali da se pozivajući na održavanje sjednice, skinu odgovornost sa sebe kao jedinih krivaca za političku krizu u Budvi", poručio je Jovanović.

On je kazao da još jednom želi da iskaže jasan stav, "a to je da nema igranja sa izbornom voljom građana Budve i da mi, odbornici i funkcioneri sa izborne liste 'Milo Božović-Budva na prvom mjestu' ne pristajemo na političke trgovine funkcijama i interesima, da ne pristajemo na ucjene niti prijetnje bilo koje vrste jer nema tih funkcija i te vlasti zbog koje ćemo pristati da radimo protiv interesa građana i onih koji su nam dali povjerenje da upravljamo gradom".

"Na kraju, moram priznati da sam donekle zbunjen saopštenjima odbora NSD Budva jer nikako da se desi da neko od članova potpiše saopštenje i da saopšti na kojoj to sjednici odbora su usvojili zaključak da se isto uputi javnosti, kada se zna da ih većina članova bojkotuje i da za isto nemaju saglasnost predsjednika opštine i predsjednika odbora Mila Božovića, sa kojim za razliku od mene, nemaju nikakvu komunikaciju. U kranjem, nemaju oni potrebu da pozivaju mene da zakažem sjednicu već da poslušaju lidera svoje partije Andriju Mandića i da se pojave na sjednicu da izglasaju kandidatkinju koju je predložila NSD za potpresjednika. A što se tiče Strateškog plana, moram ih podučiti da isti predlaže predsjednik opštine, nakon okončanja javne rasprave koja je obavezna po zakonskoj proceduri i da bi prije nego saopšte jeftine podmetačine trebalo makar da provjere da li se ista nalazi u proceduri predlaganja shodno zakonskim rokovima i da je već u formi Nacrta dostavljen Ministarstvu javne uprave koje ima svog predstavnika u Radnoj grupi Opštine Budva", zaključio je Jovanović.

Bonus video: