Spajić: Nećemo dozvoliti politizaciju javne uprave ni prije ni poslije IBAR-a

"Ne bih komentarisao odluke partija na njihovim partijskim organima", rekao je Spajić

23937 pregleda 147 reakcija 38 komentar(a)
Eskobar i Spajić, Foto: Luka Zeković
Eskobar i Spajić, Foto: Luka Zeković

Nećemo dozvoliti politizaciju javne uprave ni prije ni poslije Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje kako komentariše oročenu podršku Demokrata do dobijanja IBAR-a, rekao da je Vlada apsolutno fokusirana na IBAR i da nema mjesta za političarenje.

"Ni prije ni poslije IBAR-a nećemo dozvoliti politizaciju uprave i bilo kog dijela izvršne vlasti. Taj stav će ostati nepromijenjen. Jako je bitno da na ključnim mjestima imamo najbolje ljude, najbolje profesionalce i taj stav se nikada neće promijeniti", poručio je.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

On je to kazao povodom toga što je Predsjedništvo Demokratske Crne Gore juče saopštilo da daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR, nakon čega će se, kako su kazali, sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma.

"Ne bih komentarisao odluke partija na njihovim partijskim organima", rekao je Spajić na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Na sastanku Spajića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta koji je održan 14. marta navedeno je da je prvi cilj da Crna Gora do juna dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja.

Vijesti su ranije objavile da je Demokratska Crna Gora protiv ulaska Bošnjačke stranke (BS) u Vladu. BS nije potpisnica koalicionog sporazuma o vlasti.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Po tom sporazumu rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) koji su dio koalicije Za budućnost Crne Gore predlože kandidate za više članova vlade.

Bonus video: