Radović: Upravna inspekcija da hitno uđe u Opštinu, nezakonito donošenje Strateškog plana

“Jasno je da se radi o grubom kršenju Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o regionalnom razvoju Crne Gore i Pravilnika o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinica lokalnih samouprava", poručio je Radović

9165 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
"Glavna administratorka protivazkonito zakazala Javnu raspravu": Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović
"Glavna administratorka protivazkonito zakazala Javnu raspravu": Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate uputile su zahtjev Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave da izvrši hitan inspekcijski nadzor u Opštini Budva, a vezano za proceduru pripreme i donošenja Strateškog plana Opštine Budva.

“Prije svega, a kako ste i sami upoznati, Vlada Crne Gore je dala upozorenje Opštini Budva da u roku od 10 dana između ostalog usvoji Strateški plan razvoja Opštine. Takođe ste upoznati da Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 167 propisuje obavezu održavanja javnih rasprava o strateški važnim dokumentima koji su od značaja za lokalno stanovništo čije trajanje mora biti najmanje 15 dana, a radi kvalitetnog i sveoubuhvatnog upoznavanja stručne i laičke javnosti sa nacrtom dokumenta. Krajnji cilj jeste aktivno učestvovanje zainteresovane javnosti i podnošenje pisanih sugestija i predloga zainteresovanoj javnosti.U konkrentnom slučaju, Glavna administratorka je protivzakonito dana 19. marta zakazala Javnu raspravu vezano za donošenje Strateškog plana razvoja Opštine Budva koji traje svega dva dana, i to 20. i 21. marta uz obavezu da sačini izvještaj sa Javne rasprave na dan 22. marta kada je zakazana sjednica SO Budva na kojoj bi trebalo da se razmatra dokument koji ne postoji i koji ne sadrži sve saglasnosti i mišljenja utvrđena zakonom. Da stvar bude još gora, želim da Vas obavijestim da je tekst nacrta na sam dan rasprave bio nedostupan na sajtu Opštine Budva. Iz tih razloga sam lično prisustvovao prvom danu javne rasprave i uzeo nacrt u pisanoj formi koji ima 166 strana teksta”, naglašava u prijavi lider budvanskih Demokrata Krsto Radović.

Radović je naglasio da je apsolutno nedovoljno vremena i mogućnosti da se isti adekvatno prouči i da se daju opažanja i kritike.

“Jasno je da se radi o grubom kršenju Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o regionalnom razvoju Crne Gore i Pravilnika o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinica lokalnih samouprava, te molim da hitno i bez odlaganja preduzmete mjere i radnje i nadležnost Upravne inspekcije. Dalje, Pravilnik o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave jasno predviđa da Strateški plan posjeduje deset poglavlja, te detaljno razrađuje šta svako od poglavlja predstavlja i koje uslove mora da ispuni, pa molim da izvršite uvid u sam nacrt dokumenta i utvrdite činjenično stanje u odnosu na ispunjenost uslova koje propisuje Pravilnik”, istakao je on i dodao:

“Na kraju, a ne manje važno, Pravilnik u odjeljku 6. “Rad konsultativne grupe” propisuje da Konsultativnom grupom predsjedava isključivo predsjednik opštine. Po mojim saznanjima konsultativnom grupom za izradu Strateškog plana razvoja Opštine Budva predsjedava Glavna administratorka Opštine, što je suprotno pravilniku, te molim da provjerite i ove navode. Na kraju, sama Konsultativne grupe ne sadrżi članove koje predviđa pomenuto poglavlje 6. pa urgiram da izvršite uvid u ispunjenost i tog uslova. Vjerujem da shvatate razloge hitnosti postupanja po ovoj prijavi i da potencijalno svojim nepostupanjem po ovoj prijavi možete pričiniti štetu Opštini Budva ukoliko se usvoji Strateški plan za koji nisu ispunjene zakonske procedure i bez aktivnog učešća zainteresovane javnosti”, zaključio je Radović.

Bonus video: