Stanić i Odžić predali poslanicima rezoluciju o Bilećkom jezeru: "Crna Gora oštećena za stotine miliona eura"

Stanić očekuje da svi poslanici podrže rezoluciju, čime bi se "ispravila višedecenijska nepravda" i u potpunosti valorizovali hidropotencijali naše zemlje

4394 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić i zamjenik predsjednika SDP-a Petar Odžić predali su poslanicima rezoluciju kojom se zahtijeva pravična raspodjela proizvodnje hidroenergetskog sistema HE “Trebišnjica” nastalog stvaranjem Bilećkog jezera na teritoriji naše zemlje.

Stanić je istakao da Crna Gora ne koristi niti jedno pravo na osnovu izgradnje četiri hidroelekrane i nesporne činjenice da je formiranjem akumulacije Bilećko jezero potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore, kao i činjenice da od ukupnog sliva jezera sa crnogorske teritorije dolazi između 37 i 42 odsto.

"Takođe, naša zemlja kao pribrežna (granična) država nikada nije dala pisanu saglasnost za potapanje svoje teritorije vodama hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, a država Crna Gora kao titular pripadajućeg dijela vode hidroakumulacije nije već 58 godina kod nizvodnih elektrana ostvarila svoja pripadajuća prava", navodi se u saopštenju.

Kako se radi o milijardama proizvedenih kilovata, jasno je, dodaje se, da je Crna Gora oštećena za stotine miliona eura.

U Rezoluciji se navodi da “Skupština Crne Gore poziva sve države koje imaju interesa u hidrosistemu nastalom na osnovu voda Bilećkog jezera da, u duhu obostrano dobrih namjera, zajednički pristupimo valorizaciji hidroenergetskog potencijala navedenog jezera.”

Stanić je naveo da elektroenergetska kompanija iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, ne isplaćuje ni nadoknadu Opštini Nikšić za potopljeno zemljište, iako je ona isplaćivana do 1992. godine, a sada se isplaćuje opštinama Bileća i Trebinje.

Stanić je istakao da očekuje da svi poslanici podrže navedenu rezoluciju, čime bi se "ispravila višedecenijska nepravda" i u potpunosti valorizovali hidropotencijali naše zemlje.

Bonus video: