Demokrate na Vladi glasale protiv Radovića u BOK-u

Bečić rekao na sjednici da je postavljenje VD direktora Uprave policije nezakonito, zbog čega izdvajaju mišljenje u odnosu na sva imenovanja koja proističu iz "bazične nezakonite odluke"

28724 pregleda 18 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica BOK-a, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica BOK-a, Foto: Vlada Crne Gore

Svi članovi Vlade iz Demokrata glasali su protiv imenovanja vršioca dužnosti Uprave policije Aleksandra Radovića u Biro za operativnu koordinaciju (BOK), saznaju Vijesti.

Radović je prethodno, uprkos protivljenju resornog ministra i njegovih partijskih kolega u Vladi, izabran za privremenog šefa policije, na predlog premijera Milojka Spajića.

Prema informacijama Vijesti, potpredsjednik Vlade za bezbjednost Aleksa Bečić (Demokrate) saopštio je na sjednici da je postavljenje VD direktora Uprave policije nezakonito, zbog čega izdvajaju mišljenje u odnosu na sva imenovanja koja proističu iz "bazične nezakonite odluke"...

"Vlada je... donijela Rješenje o razrješenju članova Biroa za operativnu koordinaciju Nikole Terzića i mr Vladimira Bulajića, i Rješenje o imenovanju novih članova Biroa u sastavu: mr Aleksandar Radović, mr Vladimir Bulajić i Sava Laketić", navodi se u saopštenju nakon 22. sjednice Vlade kojom je predsjedavao premijer.

Kriza između vladajućih Pokreta Evropa sad i Demokrata oko kontrole bezbjednosnog sektora traje praktično od decembra, jer se nisu mogli složiti čiji će kandidat rukovoditi najmogoljudnijim bezbjednosnim aparatom.

Sukob je eskalirao na nedavnoj tenzičnoj sjednici Vlade... Pobjedu su tada naizgled odnijeli premijer Milojko Spajić i ministri PES-a, jer je "njihov" Aleksandar Radović većinom glasova izabran za vršioca dužnosti šefa policije.

Demokrate su poručile da zbog tog, kako su ga nazvali, nezakonitog imenovanja, za sada neće izaći iz Vlade, navodeći da je evropski put države bitniji od političkih prepucavanja, zbog čega su podršku vlasti oročili do ispunjenja zacrtanih ciljeva u reformi pravosudnih i bezbjednosnih institucija...

Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno je da se vršilac dužnosti direktora policije bira na predlog ministra unutrašnjih poslova. Tu poziciju sada pokriva funkcioner Demokrata Danilo Šaranović.

Bonus video: