Kovačević: Ko gazi oranje?

"U korijenju našeg narodnog postojanja i trajanja oni su našli i moje i svoje mjesto. Jedino to ovog pisca uspješno brani od konstatacije da je potpuno zalutao u književnost"

23814 pregleda 119 reakcija 108 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević reagovao je na kolumnu Balše Brkovića koja je objavljena danas na Portalu Vijesti.

NE PROPUSTITE

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Zanimljivo je da je književnik o čijim je književnim radovima objavljeno mnogo manje tekstova i analiza nego o jednom mom statusu na FB otvorio interesantnu dilemu u svojoj kolumni - naime, za razliku od svih ostalih on me je optužio da poštujem tradicije komunizma. Ja sam sve vrijeme mislio da su za njih komunisti pozitivni likovi.

Potom je Marka Kraljevića pretvorio u Sizifa u odnosu na koga ima samo jednu razliku - borbu i provokaciju. Osim što poštujem tradicije komunizma optužuje me i da sam dio iste tradicije kao Marko Kraljević.

Zamislite otkrića vajnog književnika - jedan Srbin je dio iste tradicije kao i epski junak Marko Kraljević. Naravno u čitavoj toj analizi izostaje razmatranje toga ko su oni koji Marku Kraljeviću žele da 'gaze oranje'.

Razumijem da oni o sebi ne mogu da govore jer je jasno da su uzevši ovaj primjer iz naše epske poezije precizno odabrali strane između Marka Kraljevića i onih koji mu 'gaze oranje'. Tačnije između našeg naroda i njegovih neprijatelja.

U korijenju našeg narodnog postojanja i trajanja oni su našli i moje i svoje mjesto. Jedino to ovog pisca uspješno brani od konstatacije da je potpuno zalutao u književnost.

Ali ga od činjenice da pati od nedostatka elementarne logike malo šta može odbraniti.

U svakom slučaju u ovom svom svrstavanju i on je stao među one kojima nije važna činjenica da sam ja dobio stvarne prijetnje po svoju i bezbjednost svoje porodice.

Dakle u njihovom simulakrumu mjesta bez krivice za nas koji dolazimo iz jednog korpusa nema", poručio je Kovačević.

Bonus video: