Mugoša: Vlada potvrdila sve ono na što sam upozoravao krajem 2020.

Poslanik SD-a se oglasio povodom nedavno objavljenog Programa javne rasprave o tekstu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima

3259 pregleda 2 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: Savo Prelević
Boris Mugoša, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik SD-a i šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša istakao je da je bio u pravu kada je 2020. poslanicima parlamentarne većine govorio da predlažu i donose antievropske i antisistemske izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su u suprotnosti sa EU agendom.

On se oglasio povodom nedavno objavljenog Programa javne rasprave o tekstu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predloženog od strane Vlade.

Mugoša je podsjetio da su ga poslanici parlamentarne većine krajem 2020. napadali i govorili da njegove tvrdnje nisu tačne, ali da je Evropska komisija u sva tri posljednja godišnja izvještaja o Crnoj Gori potvrdila njegove konstatacije, a sada je Vlada u navedenom Nacrtu izmjena Zakona potvrdila praktično sve ono na što je upozoravao i predložila da se vrate rješenja u zakonu koja su važila prije navedenih antisistemskih i antievropskih izmjena iz kraja 2020. godine sa veoma preciznim i jasnim obrazloženjem:

“Naime, amandmanima poslanika u Skupštini Crne Gore, smanjeni su uslovi po pitanju godina radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta. Ovakvo zakonsko rješenje imalo je negativno mišljenje od strane Evropske komisije, navodeći da se na taj način umanjuje doprinos profesionalizaciji i merit sistemu, te da predstavlja korak unazad jačanju službeničkog sistema. Iz tog razloga izmjenama zakona vraćaju se prvobitna zakonska rješenja, odnosno povećavaju se godine radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta, kako je bilo u osnovnom tekstu zakona".

"I to 44. Vlada u kojoj sjede i koju podržavaju i oni koji su bili predlagači navedenih antievropskih i antisistemskih rješenja”, napisao je Mugoša na društvenoj mreži X.

Bonus video: