Goranović, Spajićev savjetnik za bezbjednost i odbranu, pod sjenkom sumnji: Zašto je potpukovnik vraćen iz NATO štaba?

Nekoliko sagovornika “Vijesti” tvrdi da je Goranović, u ljeto 2022. godine, poslije mjesec i po dana, vraćen u Podgoricu zbog “bezbjednosnog problema”. Goranović, u izjavi “Vijestima”, kaže da je njegova dužnost u sjedištu NATO-a u Belgiji poslije 52 dana prestala, ali iz “ličnih i porodičnih razloga”

100088 pregleda 67 reakcija 39 komentar(a)
Zašto je vraćen iz Brisela: Todor Goranović, Foto: Youtube Printscreen
Zašto je vraćen iz Brisela: Todor Goranović, Foto: Youtube Printscreen

Bivši direktor Direktorata za obavještajno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane i novoimenovani savjetnik premijera za bezbjednost i odbranu Todor Goranović u ljeto 2022. godine ekspresno je vraćen u Podgoricu iz NATO sjedišta u Briselu, a pola godine kasnije napustio je i Vojsku Crne Gore.

Goranović je u izjavi “Vijestima” kazao da je njegova dužnost u Belgiji prestala 11. jula 2022. ali zbog “ličnih, porodičnh razloga”.

“Tačno je da mi je odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost prestala dužnost u Belgiji u sjedištu NATO-a 11. 7. 2022. godine, a na istu dužnost sam upućen odlukom Savjeta 20. 05. 2022. godine. U odluci je kao razlog navedena potreba službe”, odgovorio je Goranović.

On je u Brisel otišao sa pozicije direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD).

Više sagovornika iz Vojske Crne Gore i bezbjednosnog sektora tvrde da je povratak Goranovića iz štaba NATO navodno bio uslovljen “bezbjedonosnim problemom”.

“Vraćen je iz Brisela ali iz sjedišta NATO-a nije poslato pisano objašnjenje zbog čega je uslijedila takva odluka”, navodi sagovornik “Vijesti”.

Izvori lista tvrde i da je navodno razlog za povratak bio “bezbjednosni problem” ali da o tome ne postoji pisani dokument već da je to saopšteno u usmenoj komunikaciji.

Jedan od sagovortnika “Vijesti” tvrdi da je Goranović odavao podatke stranoj obaveštajnoj službi. Spajićev savjetnik oštro je demantovao takave navode naglašavajući da je “skandalozan po više aspekata”.

“Prvo, kada bi ovi navodi i bili tačni, moje djelovanje bi moralo biti predmet krivičnog postupka iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Ovo bi dalje značilo da su dva organa koja imaju u nadležnosti kontraobavještajne poslove ili svjesno ignorisali da informišu SDT o ovom slučaju, ili su bili krajnje nekompetentni pa su propustili da detektuju moju navodnu špijunsku djelatnost u korist strane obavještajne službe. I jedan i drugi hipotetički scenario su krajnje uznemirujući iz ugla zaštite nacionalne bezbjednosti. Naše društvo ima svojih izazova u dijelu transformacije i profesionalizacije službi bezbjednosti, ali ipak ANB i OBD su više nego dovoljno i profesionalni i kompetentni da bi ovakav slučaj adekvatno riješili, a u korist zaštite nacionalne bezbjednosti”, naveo je on.

Goranović je demantovao da je u profesionalnoj karijeri bio odbijen za dozvolu za pristup tajnim podacima, te da je na, lični zahtjev, službu u Vojsci Crne Gore napustio u januaru 2023. godine.

On je naveo da je u skladu sa članom 145 stav 1 tačka 13 Zakona o VCG dobio “častan otpust” iz profesionalne vojne službe.

“NATO ne vrši bilo kakve bezbjednosne provjere niti izdaje sertifikate o ispunjenosti uslova, već provjere rade nacionalne službe, a dozvole za pristup nacionalnim i NATO podacima izdaje nacionalni autoritet konkretne države, u našem slučaju to je Direkcija za zaštitu tajnih podataka. Nikada u svojoj profesionalnoj karijeri nijesam bio odbijen za dozvolu za pristup tajnim podacima. Ovo su činjenično provjerljivi podaci u registrima ANB, OBD i DzTP. Što se samog NATOa tiče, naglasio bih da sam radio tri godine i 3 mjeseca u NATO centru za fuziju obavještajnih podataka u Velikoj Britaniji, a za koju sam dužnost dobio plaketu za meritornu službu. U navedenom periodu sam (između ostalih) brifirao najvažnije političke i vojne autoritete u NATO-u, kao npr. komandanta NATO snaga u Evropi (SACEUR-a), kao i zamjenika načelnika NATO Vojnog komiteta (DCMC)”, naveo je Goranović.

Goranović je naglasio i da neko za koga postoje bezbjednosne smetnje “ne može obnašati bilo koju dužnost u sistemu nacionalne bezbjednosti”.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici imenovala Goranovića za savjetnika za bezbjednost i odbranu premijera Milojka Spajića, a “Vijesti” su kabinet šefa Vlade pitale da li neobično ekspresan povratak Goranovića iz sjedišta NATO-a u ljeto 2022. može biti i smetnja za obavljanje dužnosti savjetnika u kabinetu šefa izvršne vlasti.

Potpukovnik Goranović za vršioca dužnosti direktora OBD-a postavljen je 12. maja 2021. nakon smjene dotadašnjeg prvog čovjeka Direktorata Aleksandra Šaranovića.

Goranovićev prethodnik je samo 35 dana, nakon povratka iz penzije vojnog bezbjednjaka, bio na poziciji direktora OBD-a, a tada se u medijima spekulisalo da je razlog za njegovu smjenu navodno bio jer nije dozvolio tranzitni transport municije iz Srbije preko teritorije Crne Gore.

Pola godine kasnije poslije v. d. Goranoviću je povjeren i pun mandat na čelu generalnog direktora OBD-a, a na predlog tadašnje ministarke odbrane Olivere Injac.

Oficir VCG tada je jednoglasno dobio zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Biografija oficira van službe

Potpukovnik van službe Todor Goranović završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a potom i magistarske studije iz oblasti obavještajnog rada i bezbjednosti na Lester univerzitetu.

Vojnu službu počeo je nakon završene akademije 2009. na poslovima analitičara finansijskog poslovanja Ministarstva odbrane.

Od 2013. do 2018. bio je savjetnik za analitičke poslove u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu MO, a u istom periodu i bio je i oficir za vezu sa NATO obavještajnim strukturama.

Naredne tri godine proveo je u NATO centru za fuziju obavještajnih podataka u Velikoj Britaniji.

Od 2021. do ljeta 2022. bio je na čelu OBD-a.

Bonus video: