Rodić: Imam priliku da podignem političke odnose Crne Gore i Srbije na nivo koji odgovara bliskim i prijateljskim vezama

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić sastao se sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Nebojšom Rodićem

12310 pregleda 15 komentar(a)
Rodć i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore
Rodć i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore

Iskreno me raduje što, nakon višegodišnje atrofije u političkim i diplomatskim odnosima između Crne Gore i Srbije, svojim prisustvom u Crnoj Gori imam priliku da podignem naše političke odnose na nivo koji odgovara istorijski tradicionalno bliskim i prijateljskim vezama, saopštio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića je saopšteno da se Bečić sastao sa Rodićem.

Rodić je istakao da mu je čast da bude na poziciji sa koje može doprinijeti poboljšanju odnosa između Crne Gore i Srbije.

"Iskreno me raduje što, nakon višegodišnje atrofije u političkim i diplomatskim odnosima između naših zemalja, svojim prisustvom u Crnoj Gori imam priliku da podignem naše političke odnose na nivo koji odgovara istorijski tradicionalno bliskim i prijateljskim vezama. Uvjeren sam da je pred nama uspješan period koji će biti posledica obostranih politika i političkih opredjeljenja'', istakao je ambasador.

U saopštenju se navodi da je Bečić je izrazio uvjerenje da će istorijske veze i prijateljski odnosi između Crne Gore i Srbije nastaviti da se ogledaju u obostranoj spremnosti za politički dijalog, uz poštovanje principa suvereniteta, integriteta i međusobnog uvažavanja, koji su osnov uspješnih međusobnih odnosa.

Nebojša Rodić, Aleksa Bečić
foto: Vlada Crne Gore

"Vjerujem da ćete svojim bogatim životnim, diplomatskim i političkim iskustvom doprinijeti obnavljanju diplomatskih odnosa i jačanju saradnje između naših zemalja na zdravim osnovama, u cilju stvaranja ljepše budućnosti za sve naše građane. Porodične, kumovske i prijateljske veze između građana naših zemalja su jake i neraskidive i na njih nikada nijesu uticale različite faze i varijacije u našim političko-diplomatskim odnosima. Nadam se da će u budućnosti kvalitet međusobnih odnosa naših građana pratiti i kvalitet političko-diplomatskih odnosa dvije zemlje i da će fokus biti na temama koje nas spajaju, na razvoju ekonomije, infrastrukture, evropske perspektive, a ne na temama koje nas dijele, jer i kad različito gledamo na određena pitanja ne smijemo zaboraviti da međusobno uvažavanje i saradnja nemaju alternativu’’, istakao je Bečić.

U saopštenju se dodaje da je Bečić upoznao Rodića sa ključnim rezultatima nove Vlade, posebno ističući one postignute u sektoru bezbjednosti.

''Uspješno sprovedene akcije koje su rezultirale svakodnevnim razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, ali brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera, plod su odlične saradnje između sektora bezbjednosti, SDT-a i nadležnih tužilaštava i najveći su dokaz da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih ni privilegovanih. Vladavina prava i borba protiv organizovanih kriminalnih grupa je temelj budućnosti svih država i zajedička obaveza zbog toga što kriminal ne poznaje granice, vjeruj ili naciju, pa je i u tom pravcu saradnja nužna, kao i u slučajevima procesuiranja bjegunaca od pravde, odnosno uzajamnog procesuiranja i izručenja lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela, ali i onih koji su pravosnažno osuđeni za izvršenje teških krivičnih djela, kao na primjer gospodin Marović koji je po sopstvenom priznanju bio šef kriminalne grupe. Pravda se ne smije izigravati, država i institucije se moraju uvažavati, svako mora po zakonu odgovarati, jer vladavina prava mora uvijek pobijediti, kazao je Bečić.

On je poručio da su to ujedno i koraci kojima Crna Gora sigurno korača ka što skorijem članstvu u EU koje, uz kredibilno NATO članstvo i razvoj regionalne saradnje predstavlja strateško opredeljenje Crne Gore.

"Sada su naši kapaciteti maksimalno usmjereni na dobijanje IBAR-a, kako bi uskoro počeli da zatvaramo brojna spremna poglavlja. Crna Gora, kao najnapredniji kandidat za prvu narednu članicu EU, ima veliku odgovornost da promoviše demokratiju, vladavinu prava i evropske vrijednosti u regionu, pomažući na taj način i susjednim državama na evropskom putu, jer naša velika želja je da Crna Gora iskoristi veliku šansu i kao prva naredna članica otvori vrata novog proširenja, kako bismo pomogli svim našim susjedima i prijateljima na evropskom putu, jer naša puna ispunjenost biće kada jednog dana kompletan Zapadni Balkan bude zajedno unutar Evropske unije", kazao je Bečić.

On je kao još jedan od značajnih uspjeha naveo postizanje potrebnog konsenzusa koji je nakon dugog niza godina omogućio deblokadu ključnih institucija koje su duži niz godina bile u v.d stanju.

"Uspostavljena funkcionalnost Ustavnog Suda, Sudskog savjeta, VDT-a i Centralne banke, važni su koraci na putu vraćanja funkcionalnosti, a samo nezavisne i funkcionalne institucije garant su reformi i razvoja jednog društva'', naglasio je Bečić.

U saopštenju piše da je Rodić pohvalio rezultate nove crnogorske vlasti na polju deblokade pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ističući njihov značaj za evropski put Crne Gore.

''Vaši rezultati su zaista impresivni, stoga sam uvjeren da ćete u potpunosti opravdati povjerenje građana i da ću za vrijeme svog mandata biti svjedok istorijskih događaja u Crnoj Gori'', zaključio je Rodić.

Bonus video: