Članovi DPS-a biraju čelnike 21 opštinskog odbora između 36 kandidata: U Zeti četvoro trči za šefa

Za razliku od izbora za prvog čovjeka DPS-a, na kojima je bio samo jedan kandidat, na lokalu će proces biti zanimljiviji jer se u devet odbora bore dva, tri ili četiri kandidata. U odborima gdje je više konkurenata glasači će birati jednog od njih, a tamo gdje je jedan, glasa se “za” ili “protiv”

22117 pregleda 83 reakcija 29 komentar(a)
Sa skupa u Budvi, Foto: DPS
Sa skupa u Budvi, Foto: DPS

Trideset šest kandidata nadmetaće se ove i sljedeće sedmice za pozicije šefova dvadeset jednog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), na neposrednim “lokalnim” izborima u toj stranci.

To je “Vijestima” potvrđeno iz DPS-a, čiji će članovi 6, 7. i 13. aprila birati čelnike odbora. Time će biti nastavljeni neposredni izbori u toj partiji, na kojima umjesto delagata glasa članstvo, koji su počeli krajem januara izborom stranačkog vođstva (predsjednika i potpredsjednika).

Dosadašnji šefovi odbora u kojima će biti izbori, podnijeli su ostavke na te funkcije u susret glasanju.

Za razliku od izbora za prvog čovjeka DPS-a, na kojima je bio samo jedan kandidat - Danijel Živković, na lokalu će proces biti kudikamo interesantniji jer se u devet odbora bore dva, tri ili četiri konkurenta. Ipak, u 12 partijskih ogranaka u trci je po jedan kandidat - uglavnom oni koji su do sada predvodili te odbore. Među kandidatima su i aktuelni i bivši poslanici, odbornici, ljekari...

Najviše kandidata nadmeće se za mjesto lidera zetskog odbora - četiri, po troje je u trci u Kotoru, Rožajama, Ulcinju i Žabljaku, a po dvoje u Beranama, Kolašinu, Nikšiću i Tivtu. Po jedan kandidat konkuriše za pozicije u Andrijevici, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Mojkovcu, Pljevljima, Podgorici, Plužinama i Tuzima.

U Zeti se za vodeću poziciju u DPS-u bore Miroslav Boljević, Dragica Dobrović, Dušan Radonjić i Dragan Marović. Boljević je šef odborničkog kluba DPS-a u Skupštini opštine (SO) Zeta, Dobrović je odbornica u tom parlamentu i bivša glavna medicinska sestra Kliničkog centra Crne Gore, Radonjić je član Glavnog odbora (GO) DPS-a i bivši predsjednik Gradske opštine Golubovci, a Marović član zetskog DPS-a. Taj odbor do sada je predvodio Ratko Stijepović.

Kandidati za šefa kotorskog DPS-a su Biserka Milić, Slađana Mijanović i Neđeljko Moškov. Milić je, kako su saopštili iz DPS-a, po zanimanju specijalista turizma, zaposlena je u turističkoj agenciji “Maestral tours” iz Budve, Mijanović je po zanimanju magistar kulturnog turizma i zaposlena je u Opštini Kotor, a Moškov, dosadašnji čelnik odbora, inženjer je računarstva, zaposlen u JU Resursni centar za sluh i govor u Kotoru.

Za predsjednika rožajskog DPS-a konkurisali su Seniha Tahirović, Erman Jahović i Isljam Zejnelović. Tahirović je, kako piše u njenoj biografiji objavljenoj na sajtu DPS-a, članica GO partije i profesorica engleskog jezika u OŠ “Mustafa Pećanin” u Rožajama, Jahović je master ekonomista, a Zejnelović diplomirani inženjer elektrotehnike. On je bio član Odbora direktora “Montekarga”. Lider DPS-a u Rožajama bio je Mehmed Husović.

Kandidati za prvog čovjeka DPS-a u Ulcinju su Driton Lunjić, dosadašnji lider odbora i direktor filijale Hipotekarne banke u Ulcinju, Aleksandar Dabović, bivši predsjednik Opštine Ulcinj, i Arjan Ljamović, nekadašnji šef Službe zaštite i zajedničkih poslova u Opštini Ulcinj i bivši direktor JP Vodovod i kanalizacija u tom gradu.

U Žabljaku se na DPS-ovim izborima sučeljavaju Mirjana Vuković, Marko Božović i Vidoje Tomčić. Vuković je, kako piše na sajtu DPS-a, bila članica odborničkog kluba te partije na Žabljaku, dok su Božović i Tomčić aktuelni odbornici u tamošnjem parlamentu. Tomčić je bio predsjednik SO Žabljak, a Božović je 2016. izabran za predsjednika Savjeta mladih DPS-a Žabljak. Prvi čovjek odbora bio je Milorad Zarubica.

Lidija Kljajić i Miro Nedić kandidati su za čelnike DPS-ovog odbora u Beranama. Kljajić, bivša poslanica u crnogorskom parlamentu, do sada je predvodila odbor. Ona je članica Predsjedništva Asocijacije žena DPS-a, a Nedić je ljekar u Domu zdravlja u Beranama.

U trci za funkciju lidera kolašinskog DPS-a su Bojan Kuburović i Vladan Bulatović. Kuborović je bio potpredsjednik Opštine Kolašin, a Bulatović odbornik i sekretar za ubanizam. Na čelu odbora u Kolašinu bila je Marta Šćepanović.

Vladan Šturanović i Boris Muratović nadmeću se za vodeću funkciju u odboru u Nikšiću. Šturanović je član odbora DPS-a u tom gradu i član Savjeta mladih, a Muratović član Izvršnog odbora DPS-a i šef odborničkog kluba koji predvodi ta stranka u lokalnom parlamentu. DPS Nikšić predvodio je Zoran Vukićević.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

Kandidati za šefa tivatskog odbora su Nebojša Kašćelan i Nikola Došljak. Kašćelan je bio predsjednik Savjeta mladih DPS-a u Tivtu, a Došljak je član Izvršnog odbora DPS-a u tom gradu. Predsjednica odbora do sada je bila Dubravka Nikčević.

Kandidat za čelnika podgoričkog odbora je ugledni ljekar i poslanik DPS-a Nermin Abdić. On bi trebalo da na funkciji naslijedi dosadašnjeg predsjednika odbora Časlava Vešovića.

Abdić
Abdićfoto: DPS

U igri za predsjednika andrijevičkog odbora je njegov dosadašnji šef Dejan Ivanović, a za lidera bjelopoljskog Elvir Zvrko, koji je nedavno bio u trci za potpredsjednika DPS-a, ali nije izabran.

Milan Tičić, nekadašnji proslavljeni crnogorski vaterpolista, kandidat je za predsjednika budvanskog odbora, koji je i predvodio, dok je Oskar Huter, poslanik DPS-a, u igri za šefa cetinjskog odbora, na čijem se čelu, takođe, nalazio.

Tičić
Tičićfoto: Vuk Lajović

Huter je bio muzejski vodič u Narodnom muzeju, rukovodilac Turističke službe Narodnog muzeja, direktor Stručne službe Turističke organizacije prijestonice...

Huter
Huterfoto: Boris Pejović

Bivši direktor JU “Dom učenika i studenata” u Podgorici Radoslav Musa Jovanović kandidat je za čelnika odbora DPS-a u Danilovgradu, član GO DPS-a Demir Bajrović kandidat je za predsjednika odbora u Gusinju, a bivši odbornik DPS-a u hercegnovskom parlamentu Dejan Stojadinović u igri je za lidera odbora u tom gradu. Jovanović i Stojadinović bili su lideri odbora u kojima sada konkurišu za šefove, dok je na čelu gusinjskog odbora bio Adel Damjanović.

U Mojkovcu se za čelno mjesto u DPS-u prijavio dosadašnji predsjednik tog partijskog ogranka i član GO DPS-a Predrag Smolović, a u Pljevljima je konkurisala Maja Rondović, članica GO Alijanse žena DPS-a i nekadašnja šefica kabineta bivšeg čelnika Pljevalja Igora Golubovića. Predsjednik pljevaljskog odbora bio je Dragiša Sokić.

Kandidati za lidera odbora u Plužinama i Tuzima su takođe doskorašnji njihovi lideri - Dragan Ružić i Mirza Pepić. Ružić je predvodio listu DPS-a na izborima u Plužinama održanim u oktobru 2022, a Pepić je bio odbornik u SO Tuzi i radio je u Direktoratu DPS-a.

“Lokalnih” izbora neće biti u opštinama u kojima je DPS na vlasti - Baru, Petnjici, Plavu i Šavniku, u kojima će, kako je “Vijestima” objašnjeno iz DPS-a, oni biti održani u redovnom terminu. Jedini izuzetak je Bijelo Polje, u kome su izbori organizovani zbog toga što je, kako je rečeno “Vijestima”, dosadašnji čelnik odbora i jedan od potpredsjednika stranke Abaz Dizdarević pretrpan obavezama.

Šestog aprila biće održani izbori za predsjednike odbora u sjevernoj regiji, 7. aprila za čelnike odbora u južnoj regiji, a 13. aprila za partijska vođstva u centralnoj regiji.

Glasaće se elektronski, preko aplikacije, ali i u partijskim štabovima. U odborima gdje je više kandidata, glasači će birati jednog od njih, a tamo gdje je jedan, glasa se “za” ili protiv”.

DPS će na “lokalnim” izborima birati samo šefove, koji će potom predlagati odborima kandidate za potpredsjednike, sekretare partije i sl.

Slijede opštinske konferencije, pa tri kongresa

Kako je nedavno saopšteno iz DPS-a, pravo da se kandiduju na “lokalnim” izborima imali su svi koji su u kontinuitetu članovi stranke tokom posljednje tri godine, koji imaju prebivalište na području opštine za koju su kandidovani, ali i iza kojih stoji podrška članstva.

U Podgorici i Nikšiću, kandidate je moralo da podrži najmanje tri odsto članova iz tih gradova, a na Cetinju i u ostalim opštinama najmanje pet odsto.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović rekao je da tu partiju očekuje niz aktivnosti nakon “lokalnih” izbora, prvenstveno opštinske izborne konferencije i kongresi. “Vijestima” je iz DPS-a objašnjeno da će se održati partijski kongres, kongres Savjeta mladih i kongres Alijanse žena.

Neposredni izbori unijeti su u Statut DPS-a u januaru 2021, na vanrednom kongresu stranke.

Bonus video: