Istraživanje OEBS-a: Da su izbori fer i slobodni smatra 58 odsto građana, rast u poređenju sa 2022.

Skoro trećina građana, njih 32 odsto, smatra da je potrebna izborna reforma u Crnoj Gori, dok skoro polovina građana, njih 46 odsto, vjeruje da je potrebno hitno sprovesti izbornu reformu

6499 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Istraživanje o povjerenju javnosti u izbore u Crnoj Gori pokazalo je da 58 odsto građana smatra da su izbori bili slobodni i fer u poređenju sa 47 odsto 2022. godine. Skoro trećina građana, njih 32 odsto, smatra da je potrebna izborna reforma u Crnoj Gori, dok skoro polovina građana, njih 46 odsto, vjeruje da je potrebno hitno sprovesti izbornu reformu.

To su neki od nalaza istraživanja „Izgradnja transparentnih i inkluzivnih izbora u Crnoj Gori“, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, 2023. godine nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Izvještaj pokazuje da šest od 10 ljudi smatra da članovi Državne izborne komisije (DIK) ne bi trebalo da budu povezani sa političkim partijama, a skoro 69 odsto je kazalo da političke partije imaju uticaj na članove izbornih komisija, navodi se u saopštenju..

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je 31 odsto birača generalno zadovoljno procesom glasanja, nešto više nego 2022, kada je 26 odsto birača iskazalo zadovoljstvo. Nakon zajedničke kampanje Misije i DIK-a, usmjerene na edukaciju birača 2023. godine, broj ispitanika koji je rekao da nije dovoljno informisan o tome kako funkcioniše proces glasanja pao je sa 41 odsto u 2021. na 21 odsto u 2023. godini.

Tri četvrtine ispitanika i dalje smatra da govor mržnje i izborna prevara ostaju problem. Većina ispitanika (70 odsto) vjeruje da su prepreke političkom učešću osoba sa invaliditetom problem.

„Sada je potreban dalji rad kako bi se osiguralo da povjerenje javnosti u izbore nastavi da raste. Odbor za izbornu reformu, kroz sprovođenje preporuka ODIHR-a izdatih prošlog decembra, igraće ključnu ulogu u postizanju ovog cilja“, kazala je šefica Misije Dominik Vag.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša zahvalio je Misiji na praćenju stavova javnosti o različitim aspektima izbora. „Državna izborna komisija je spremna da sarađuje sa Odborom za izbornu reformu Skupštine na unapređenju izbornog zakonodavstva i da obezbijedi da povjerenje javnosti u izbore nastavi da raste“, rekao je Mugoša.

Bonus video: