Dragović: PES predložio izmjene Zakona o PIO zbog dilema na Zakonodavnom odboru

On je objasnio da bi se predloženim izmjenama na istovjetan način uredili uslovi za sticanje uslova za ostvarenje prava na starosnu penziju za sudije Ustavnog suda

8487 pregleda 10 komentar(a)
Dragović, Foto: Pokret Evropa sad
Dragović, Foto: Pokret Evropa sad

Klub poslanika Pokreta Evropa sad (PES) odlučio je da inicira dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) jer se na sjednici Zakonodavnog odbora pojavila opravdana pravna dilema da li se mogu uređivati uslovi za odlazak u starosnu penziju propisima koji izvorno ne uređuju prava i obaveze iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

To je "Vijestima" rekao poslanik PES-a Darko Dragović.

On je objasnio da bi se predloženim izmjenama na istovjetan način uredili uslovi za sticanje uslova za ostvarenje prava na starosnu penziju za sudije Ustavnog suda.

"Članom 154 st.1 Ustava Crne Gore je jasno propisano da predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran ako to sam zatraži, kad ispuni uslove za starosnu penziju ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora. Prema tome, novi razlozi zbog kojih može da prestane funkcija predsjedniku i sudijama Ustavnog suda prije isteka mandata mogu biti predviđeni samo izmjenom ustavne norme, a ne Zakona o Ustavnom sudu“, rekao je.

On tvrdi da intencija predlagača da sudije Ustavnog suda steknu uslove za penziju sa navršenih 67 godina i najmnaje 15 godina staža osiguranja nije u suprotnosti sa Ustavom.

"Smatram da je svrsishodna, jer predloženim zakonskim rješenjem prekid funkcije usljed ispunjenosti uslova za starosnu penziju je u životnoj dobi koja odgovara prestanku radnog odnosa po sili zakona. Upravo iz navedenih razloga sam podnio amandman na predlog Zakona o dopuni zakona o Ustavnom sudu. Umjesto propisivanja uslova za prestanak funkcije, koji su ustavna kategorija, neophodno je zakonski razraditi ustavnu odredbu iz čl. 154 st.1 Ustava“, kazao je Dragović.

Bonus video: