Janović: Loše je ako je taktika vlasti da se zaboravi na kontrolno saslušanje Spajića i Šaranovića

Dignitet svakog odbora, a time i Skupštine, čuva se tako što se sprovode izglasana saslušanja, poručuje član Odbora za bezbjednost

14293 pregleda 12 komentar(a)
Janović, Foto: Luka Zeković
Janović, Foto: Luka Zeković

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Nikola Janović, ocijenio je danas da je loše ako je taktika vladajućih stranaka da se zaboravi na najavljeno kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate) zbog dešavanja na sjednici Vlade održanoj sredinom marta, na kojoj je Aleksandar Radović izabran za šefa policije.

Janović je na mreži X podsjetio da je DPS 15. marta predao inicijativu za saslušanje Spajića i Šaranovića, i da je Odbor jednoglasno podržao četiri dana kasnije. Međutim, sjednica na kojoj će biti održano kontrolno saslušanje još nije zakazana. Predsjednik Odbora Miodrag Laković (Pokret Evropa sad) rekao je na zasjedanju na kom je prihvaćena inicijativa DPS-a, da će termin kontrolnog saslušanja biti naknadno utvrđen.

Janović je napisao da se dignitet svakog odbora, a time i Skupštine, čuva tako što se sprovode "izglasana kontrolna saslušanja".

"Ako je ovo taktika vlasti da se zaboravi tema, loše je to. Morate bolje od toga", poručio je.

Vlada je većinom glasova na sjednici 13. marta, oko tri sata ujutru, izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Radovića za v.d. direktora Uprave policije.

To je učinjeno na predlog Spajića, a ne ministra Šaranovića. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, ministar je isključivo nadležan da Vladi dostavi predlog za v. d. direktora UP, a Vlada kao kolektivno tijelo daje saglasnost ili ne na takav predlog.

Radovićevim imenovanjem kulminirao je tinjajući sukob između Pokreta Evropa sad i Demokrata u vezi kadrovanja u sektoru bezbjednosti. Neposredno prije njegovog postavljenja, Spajićeva Vlada odbila je predlog Šaranovića da se na tu poziciju imenuje drugi policijski funkcioner. Demokrate i dio pravnika tvrde da je Vlada zaključkom kojim je ovlastila Spajića da predloži v. d. direktora prekršila Zakon o unutrašnjim poslovima. Zbog toga su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

Bonus video: