Milatović: Do formiranja Spajićeve vlade dvije trećine mjerila u okviru IBAR-a bilo uglavnom ispunjeno

Milatović je istakao da je članstvo Crne Gore u EU zajednički imenitelj svih političkih činilaca i da je zato važno "precizno informisati javnost"

43995 pregleda 161 reakcija 68 komentar(a)
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore

Do formiranja Vlade Milojka Spajića već dvije trećine privremenih mjerila u okviru Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) je bilo uglavnom ispunjeno - u najvećem dijelu kao rezultat rada 42. i 43. Vlade, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, u objavi na društvenoj mreži Iks, kazao da je članstvo Crne Gore u EU zajednički imenitelj svih političkih činilaca i da je zato važno "precizno informisati javnost".

Milatović je istakao da se možda najzahtjevnija stavka u preostaloj trećini neispunjenih privremenih mjerila odnosila na imenovanja u pravosuđu koja su, kako je on ocijenio, glavni politički zamajac za dobijanje IBAR-a.

"44. Vlada nastavlja napore prethodnih na ispunjenju preostalih neispunjenih privremenih mjerila. Važno je ukazati da je IBAR - Izvještaj o 'privremenim' mjerilima - i da nakon ispunjenja istih - prestoji težak rad na ispunjenju 'završnih' mjerila u poglavljima 23 i 24", zaključio je Milatović.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić juče je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) odgovarao na pitanja europoslanika o napretku reformi Evropske unije u Crnoj Gori.

Spajić je istakao da Vlada radi na svim privremenim mjerilima koja su potrebna za dobijanje IBAR-a.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik kazao je na jučerašnoj sjednici Odbora da je parlamentarna većina za šest mjeseci uradila više za EU reforme od vlasti u prethodnih šest godina.

Bonus video: