Vlada donijela zaključak: Proslijediće SDT-u dokumentaciju o sporazumu Abazovićeve vlade o lobiranju

Prema saznanjima "Vijesti", niko od članova Vlade koji su prisustvovali sjednici nije izdvojio mišljenje prilikom donošenja zaključka

86290 pregleda 93 reakcija 53 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio Dritan Abazović, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona - saznaju nezavnično "Vijesti".

Prema saznanjima "Vijesti", niko od članova Vlade koji su prisustvovali sjednici nije izdvojio mišljenje prilikom donošenja zaključka.

Vlada je početkom aprila dostavila Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o sporazumu koja, kako tvrde, dokazuje da je Abazovićev kabinet za lobiranje nezakonito potrošio 350 hiljada eura.

Kako navode iz Vlade, nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu, a nije navodno ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama.

Abazović tvrdi da ugovor o lobiranju postoji, ali da aktualna Vlada "neće da ga vidi".

On tvrdi da je Crna Gora bila jedina zemlja bez angažovanih lobista, da je taj ugovor od 350.000 "najmanji mogući" i da je to, kad se uporedi sa zemljama regiona, "desetostruko manje".

"Svaka vlada treba da ima ovakve ugovore i da izabere firme koje smatra da će najbolje raditi u našem interesu u Vašingtonu. U tom periodu kada smo stali na stranu Alijanse u ratu u Ukrajini, morali smo da imamo veću vidljivost u Vašingtonu. Ali ovo su gluposti, jer sve je odrađeno po propisima. Zadovoljan sam šta je sa tim novcem urađeno, jer smo zemlja koja je u skromnim uslovima pokazala agilnost i naši partneri su to umjeli da cijene", poručio je Abazović.

Bonus video: