Vila: Finansiranje političkih subjekata je tema koja je jako bitna za IBAR

"Delegacija EU je puno fokusirana trenutno na IBAR. Sva pitanja iz IBARA su sve države koje su kasnije ušle u EU morale da ispoštuju. IBAR se ne može prilagođavati pojedinačnim potrebama država u procesu pristupanja EU.", dodao je Vila.

6094 pregleda 0 komentar(a)
Sa odbora za antikorupciju, Foto: Printscreen YouTube
Sa odbora za antikorupciju, Foto: Printscreen YouTube

Finansiranje političkih subjekata je tema koja je jako bitna za IBAR, prema preporukama GRECO-a i izvještaja peer review misije u Crnoj Gori potrebno je unaprijediti zakonski okvir koji reguliše finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, kazao je programski menadžer za vladavinu prava u Delgaciji Evropske unije (EU) Đanandrea Vila.

On je to kazao na petoj sjednici Odbora za antikorupciju.

"To je proces koji je već jedno vrijeme u toku. Želim da istaknem da je već urađeno puno toga, međutim postoje određene oblasti koje nisu u potpunosti adresirane, i naglasio bih njih tri", kazao je Vila.

On je naglasio da su to prije svega usaglašavanje zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sa prekršajnim zakonikom.

"Posebno zato što je potrebno definisati političke subjekte i sve subjekte kao pravna lica. To se odnosi na koalicije i grupe na izbornim listama. Druga oblast se odnosi na donacije nefinansijskog tipa u skladu sa preporukama EU. Treća oblast je potreba da se zakon o političkim subjektima i izbornim kampanjama usaglasi sa zakonom o poslanicima i odbornicima", dodao je Vila.

Političke partije za vrijeme izbora da ne potroše više sredstava nego što prikupe

Senator u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) Zoran Jelić kazao je da oni u potpunosti dijele zapažanja Vile čiji se nalazi, kako je kazao, poklapaju sa nalazima DRI.

"Politički subjekti završni račun i godišnje izvještaje dostavljaju DRI-u najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu", rekao je Jelić.

On je pojasnio da su izvještaji o reviziji javni, te da se isti objavljuju na sajtu Državne revizorke institucije.

Pozivajući se na zakonska rješenja, Jelić je precizirao da je DRI dužna da vrši reviziju konsolidovanih finansijskih izvještaja političkih subjekata za prethodnu godinu koji se, kako je kazao, odnose na redovno poslovanje, međutim "kontrolu finansiranja i nadzora političkih subjekata tokom izborne kampanje vrši Agencija za sprječavanje korupcije (ASK)"

Jelić je naglasio da su Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu dostavili određene predloge za izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata.

"Predložili smo da politički subjekti za potrebe izborne kampanje ne mogu potrošiti više sredstava nego što prikupe. Takođe smo predložili da se svo finansiranje vrši preko žiro računa, odnosno da se ograniče gotovinske transakcije", dodao je.

Odbor ne dobija dokumenta koja DRI šalje Skupštini

Predsjednik Odbora za Antikorupciju Jevto Eraković ocijenio je da je dobro čuti da postoji usklađenost nalaza DRI i mišljenja Delegacije EU.

On je podsjetio da je na prošlom Odboru Laura Zampeti iz Delegacije EU istakla da nakon sastanka Delegacije sa DRI-om nose pozitivna iskustva i "žaljenje što se mnoge od vaših preporuka još uvijek nisu implementirale."

"Što se tiče Odbora ne dobijamo dokumenta koja vi šaljete Skupštini, iako smo direktno nadležni, odnosno trebali bi da budemo nadležni za sve što se tiče borbe protiv korupcije", rekao je Eraković.

Vila je naveo da je Crna Gora mala država, te da međutim u EU ima još malih država čiji je pravni okvir znatno poboljšan, kako je naveo, samim ulazom u Evropsku uniju.

"Delegacija EU je puno fokusirana trenutno na IBAR. Sva pitanja iz IBARA koja su sve države koje su kasnije ušle u EU morale da ispoštuju. IBAR se ne može prilagođavati pojedinačnim potrebama država u procesu pristupanja EU.", dodao je Vila.

On je istakao da je u poslednjih šest mjeseci, urađeno puno toga, posebno kada je u pitanju, kako je naveo, sektor vladavine prava.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković ocijenio da je finansiranje preko medija suptilan način političkoj uticaja.

"DRI na neki način može dovesti u vezu i zakon koji reguliše medije u Crnoj Gori sa političkim uticajem u kampanjama", dodao je.

Bonus video: