Borančić: Vlada najavila ukidanje Fonda PIO, šta će biti sa novcem građana...

"Penziskom fondu potrebna je reforma, ali ozbiljna, temeljna i dugoročn održiva" rekao je potpredsjednik Liberalne partije

9429 pregleda 11 komentar(a)
Borančić, Foto: Liberalna partija
Borančić, Foto: Liberalna partija

Upozoravali smo da će ova većina, kako bi finansirala svoje avanture, zagrabiti tamo gdje je još jedino ostalo novca u opustošenom budžetu, a to je novac penzionera, saopštio je danas Ammar Borančić, potpredsjednik Liberalne partije.

"Država će bez ovog izdatka imati gubitke od oko 500 miliona eura, ako uzmemo u obzir da ovom fondu već fali 130 miliona eura, dolazimo do cifre od 630 miliona koje država gubi. Ukidanjem fonda PIO i penzijskog doprinosa kako je najavio ministar Vuković, penzije namjeravaju da učine u potpunosti zavisnim od budžeta, a iskustvo je pokazalo da na taj način dolazi samo do pada budžetskih prihoda a u konačnom građani će ostati bez bilo kakve penzije", istakao je Borančić u saopštenju.

Ministar finansija Novica Vuković rekao je ranije u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa "Evropa sad 2", a da se za naredni period planira korekcija penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Borančić je dodao da je ključno pitanje za Vladu, koja je kako je kazao najavila ukidanje Fonda PIO, šta će biti sa novcem građana koji su prijethodnih nekoliko decenija izdvajali od svojih primanja značajna sredstva u taj fond.

"Da li će Vlada ta sredstva vratiti građanima, jer zapravo njima i pripadaju, te na koji način i iz kojeg budžeta? Penziskom fondu potrebna je reforma, ali ozbiljna, temeljna i dugoročn održiva. Liberalima je ideja da građani raspolažu svojim bruto zaradama pozitivan iskorak, ali istovremeno je važno obezbijediti sigurnu socijalnu, zdravstvenu i penzijsku zaštitu, i to kroz omogućavanje obaveznih privatnih penzijskih fondova, kako bi građani mogli da štede svoje penzije kako i gdje oni žele. Za takvo nešto susjednoj Hrvatskoj bilo je potrebno 15 do 20 godina, a rješenja koja se nude 'preko noći' ili ti uoči nekih predstojećih izbora, samo će napraviti ogromnu štetu građanima. Nadali smo se da će ministar Vuković, koji dolazi iz privrede, lišiti svoje djelovanje politikanstva, međutim i on nastavlja utabanim putem populizma i govori o nekakvom programu 'Evropa sad 2' za koje je MMF ustvrdio da ga nikada nije video te da ni oni ne znaju o čemu se radi i šta sadrži taj program, iako se Vlada poziva na saradnju i podršku MMF te tvrde da je upoznat sa ovim programom", poručio je Borančić.

On je kazao da je prioritet sačuvati fond PIO te uz očuvanje održivosti trenutnih penzija, zakonskim reješenjima stvoriti mogućnost građanima da počnu da štede u privatnim fondovima ili da ulažu svoja sredstav od bruto plate onamo gdje oni sami žele.

"Jedino se na taj način može garantovati da će oni koji štede danas nekada i dobiti svoje penzije, a sistem bi se postepeno usmjeravao na tržišni način rada dok bi građani imali popunu sigurnost značajnog dijela prihoda koji plaćaju za penzijsko osiguranje. Napominjem, ono što je još jedna važna mjera jeste stvaranje pretpostavki za uvođenje takozvanih socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina života, kako bi obezbijedili i one koji nijesu bili u mogućnosti da rade, jer svaki čovjek u Crnoj Gori zaslužuje dostojanstvenu starost. Na taj način obezbijedile bi se sve kategorije stanovišta eventualnih udaraca usljed nestabilnosti penzija u periodu tranzicije, naročito usljed sve veće inflacije i obezvrijeđivanja novca, protiv koje Vlada očigledno nema namjeru da se bori", zaključio je Borančić.

Bonus video: