CGO: Zenović i PES da odustanu od namjere da Zenović bude nosilac liste u Budvi

"Već svjedočimo da prečesto parlamentarna većina zloupotrebljava IBAR u svojim promotivnim, ali i kontroverznim, aktivnostima, a ovo bi osnažilo uvjerenje da je više EU i državama članicama stalo da Crna Gora dobije IBAR nego vlastima u Crnoj Gori"

5873 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Predraga Zenovića i Pokret Evropa sad (PES) da odustanu od namjere da Zenović bude nosilac liste PES-a na lokalnim izborima u Budvi, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Oni su naveli da pozivaju i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog.

"Crna Gora se nalazi u krucijalno važnoj fazi trke ka EU, kad joj se nenadno, i bez zasluga iz Crne Gore, otvaraju velike šanse, što zahtijeve apsolutnu posvećenost svih u institucijama, a primarno pregovaračke strukture. U izazovnim okolnosti koje živimo, staviti ovakav cilj iza partijskog bilo bi krajnje neozbiljno, neodgovorno i štetno. Vjerujemo da to ne bi doprinijelo ni dobroj percepciji glavnog pregovarača u najširoj javnosti, koja bi upravo sada morala da ga vidi kao iznadpartijsku ličnost sposobnu da, svojom nepristrasnošću, mobiliše najrazličite aktere da doprinesu ovom procesu", kazali su iz CGO-a.

Iz te NVO su istakli da je jasno da se "ne mogu istovremeno voditi lokalni izbori i kvalitetno raditi na koordinaciji institucija u dostizanju Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)".

Zaključili su da već svjedočimo da "prečesto parlamentarna većina zloupotrebljava IBAR u svojim promotivnim, ali i kontroverznim, aktivnostima, a ovo bi osnažilo uvjerenje da je više EU i državama članicama stalo da Crna Gora dobije IBAR nego vlastima u Crnoj Gori".

Bonus video: