Jača uloga Crne Gore u regionu, sa SAD dogovoreno i kako da nazdravljaju

O bezbjednosti Pensa i kolega, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinuće i američki bezbjednjaci, kazali iz UP
80 pregleda 60 komentar(a)
Duško Marković, Majk Pens, Foto: Gov.me
Duško Marković, Majk Pens, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.07.2017. 06:48h

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens u utorak stiže u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori i on je najviši američki zvaničnik koji je došao u Crnu Goru.

Njegov domaćin biće premijer Duško Marković. To će biti njihov treći susret, poslije februarskog na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji i junskog u Vašingtonu istog dana kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO.

"Riječ je o događaju čiji diplomatski i politički značaj prevazilazi sve do sada organizovano u Crnoj Gori”, kazao je za “Vijesti” šef vladine Službe za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Kusovac je kazao da potpredsjednik SAD stiže u zvaničnu posjetu Crnoj Gori 1. avgusta kasno popodne, a da će ga na aerodromu dočekati predsjednik Vlade Duško Marković sa suprugom.

Ceremonija dočeka uključivaće intoniranje državnih himni - prvo američke, pa crnogorske -i stroj Počasne garde Vojske Crne Gore.

Poslije ceremonije, premijer će biti domaćin svečane večeri u čast američkog potpredsjednika.

Večeri će prisustvovati i predsjednici države i Skupštine - Filip Vujanović i Ivan Brajović. Pored trojice najviših zvaničnika, na svečanoj večeri biće i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Kusovac je kazao da ta svečana večera pokazuje koliko su Amerikanci posvećeni detaljima.

"Razumijem da je organizacija posjete potpredsjednika SAD doživljena nesvakidašnje za naše prilike. Ali to je zato što se kod Amerikanaca vodi računa o svakom, ali baš o svakom detalju. Evo jednog detalja: Budući da će na zvaničnoj večeri, pored domaćina, predsjednika Vlade Duška Markovića, nazdraviti gostu i predsjednici države i Skupštine, razrađeni su čak i protokolarni detalji da li da potpredsjednik SAD svakome posebno podigne čašu ili da svi podignu čašu na kraju”, ispričao je on.

Marković i Pens sastaće se ponovo ujutro, kada će biti upriličeni zvanični razgovori.

Poslije toga, potpredsjednik SAD uzeće učešće u Američko-jadranskoj povelji.

Samit Jadranske povelje okupiće predsjednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije.

Jedino sa Kosova dolazi predsjednik Hašim Tači, dok će sve ostale zemlje regiona predstavljati premijeri.

"Samit Jadranske povelje najvažniji je i vanjskopolitički skup koji se događa u Crnoj Gori. Budući da je riječ o multilateralnom skupu lideri država regiona dolaze u Crnu Goru bez ceremonije uobičajene za bilateralne posjete”, pojasnio je Kusovac.

Jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo zemljama aspirantima da se pridruže NATO.

Crna Gora i BiH su se zvanično pridružili Povelji 2008. Crna Gora je predsjedavala Poveljom u dva perioda, od januara do juna 2010. i od juna do decembra 2013.

Pens će poslije Samita imati kratke bilateralne susrete sa liderima ostalih zemalja učesnica, nakon čega će napustiti Crnu Goru.

Na aerodromu će ga ispratiti domaćin - predsjednik Vlade Duško Marković.

Ceremonija je gotovo istovjetna ceremoniji dočeka, samo što neće biti intoniranja himni.

Kusovac je kazao da su mjere bezbjednosti prilikom boravka potpredsjednika SAD i lidera zemalja regiona najopsežnije koje su preduzimane u Crnoj Gori.

“Razumije se da ne možemo iznositi nikakve detalje, ali ono što je važno je da pozivamo građane da razumiju da je naša zemlja domaćin važnog skupa, najvažnijeg u našoj istoriji, i da je zajednički cilj da budemo doživljeni kao dobri i ozbiljni domaćini”, kazao je on “Vijestima”.

Iz Uprave policije “Vijestima” je objašnjeno da će zvaničnici iz SAD imati prvi stepen obezbjeđenja i da će o njihovoj bezbjednosti osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije brinuti i američki bezbjednjaci koji su već stigli u Crnu Goru.

Sagovornik je kazao kako su preuzeli sve kako bi zvanična posjeta protekla bez problema.

Pod prvim stepenom se podrazumijeva da se na trasi kretanja štićene ličnosti ne dozvoli da uđe nijedno vozilo i da sve bočne ulice moraju biti pokrivene.

Istovremeno, detalji o trasi čuvaju se u tajnosti.

Potpredsjednik i njegove kolege, kako su ranije javile “Vijesti”, biće najvjerovatnije smješteni u “Hiltonu”, jer jedini u Crnoj Gori zadovoljava visoke standarde američkih vlasti, pogotovo u oblasti bezbjednosti.

Kusovac je kazao da će dio oko “Hiltona” biti pod posebnim mjerama, a da nadležne službe rade kako građani ne bi osjećali negativne posljedice posjete.

“Nadležne službe rade svoj posao odgovorno i precizno vodeći računa naravno o značaju oba događaja i stoga o ukupnoj bezbjednosti, odonosno rade ono što im je posao, ali vode računa i o tome da što je moguće manje bude u vrijeme zvanične posjete i Samita ometan život građana. Kao mali dokaz ističem činjenicu da je na primjer za svečanu ceremoniju dočeka uz naravno partnerstvo sa kolegama iz SAD dio aerodroma Podgorica odabran na način da najmanje bude ometan redovan saobraćaj”, kazao je on.

Kusovac je kazao da su američki partneri zadovoljni saradnjom i istakao da je organizacija ove posjete i Samita bila je jedinstvena prilika za njih da dosta toga nauče.

Pens će prije Crne Gore posjetiti Estoniju i Gruziju.

Bugajski: Posjeta Pensa ojačaće regionalnu ulogu Crne Gore

Posjeta američkog potpredsjednika ojačaće regionalnu ulogu Crne Gore, a mogla bi uvjeriti i potencijalne investitore da mogu tu ulagati, ocijenio je Januš Bugajski iz vašingtonskog Centra za analizu evropske politike. Bugajski navodi da odluka da posjeti baš Crnu Goru na Balkanu nije slučajna.

“Važnost Crne Gore je porasla kada je ušla u NATO. Posjeta ovako visokog nivoa od strane potpredsjednika Pensa će ojačati regionalnu ulogu Crne Gore kao američke saveznice i primjera uspješne tranzicije koje ostale zemlje u regionu mogu oponašati ako traže prijem u NATO,” kazao je on za “Vijesti”.

Bugajski smatra da posjeta Pensa ima više svrha, da će njome biti izražena američka podrška najnovijoj članici NATO, izražava solidarnost sa samim NATO-m, ali i šalje snažnu poruku Rusiji da se ne miješa u unutrašnja i spoljašnja pitanja Crne Gore.

“Posjeta ukazuje da Sjedinjene Države imaju povjerenja u Crnu Goru kao stabilnu saveznicu i odlučnost da garantuju bezbjednost i odbranu zemlje od intervencija Moskve. To bi trebalo da pomogne da se uvjere potencijalni investitori. Ali je jednako važno za Crnu Goru da garantuje atraktivne uslove za investitore time što će obuzdati zvaničnu korupciju, naročito u pravosuđu,” poručio je Bugajski.

Zbog Bajdena zatvaran vazdušni saobraćaj, čekala ga "zvijer"

Kada su u pitanju američki visoki zvaničnici, prethodni američki potpredsjednik Džozef Bajden je više puta boravio na Balkanu, ali nijednom nije obišao Crnu Goru.

Nekoliko mjeseci nakon što je stupio na mjesto potpredsjednika SAD, zamjenik tadašnjeg predsjednika Baraka Obame je u maju 2009. tri dana boravio u regionu i tom prilikom obišao Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo. Krajem novembra 2015. boravio je u Zagrebu kao specijalni gost sastanka procesa Brdo-Brioni, na kojem su se okupili predsjednici zemalja zapadnog Balkana.

Na sastanku je učestvovao predsjednik Filip Vujanović.

On je, na primjer, u Zagreb stigao avionom “Air Force Two”, vojnoj verziji “boinga” kojeg po pravilu koriste američki potpredsjednik, prva dama i američki državni sekretar. Vazdušni prostor iznad Hrvatske bio je zatvoren dva sata uoči dolaska, a pratila su ga dva hrvatska MiG-21, javili su tamošnji mediji.

Na ulicama je bilo raspoređeno između 4.000-5.000 policajaca.

Posljednja posjeta Bajdena regionu bila je u avgustu 2016, kada je ponovo bio u Srbiji i na Kosovu. Uoči dolaska u Beograd, Bajdena je čekala specijalna limuzina, prerađeni kadilak, koju američki novinari zovu “zvijer 2“ i koja stiže unaprijed sa 350 američkih bezbjednjaka koji će brinuti o potpredsjedniku. Predsjednik Džordž Buš je u toku mandata obišao Zagreb 2001, ali i bazu američkih vojnika na Kosovu.

Avion bio u Crnu Goru, voziće se svojim kolima

Prema saznanjima “Vijesti”, američki vojni trasnportni avion “Boing C17 Globemaster III” prije nekolika dana sletio je na podgorički aerodrom.

Uobičajno, taj avion prevozi vozila i opremu protokola Bijele kuće i američke tajne službe koja obezbjeđuje predsjednika i potpredsjednika SAD.

To je njihova uobičajna procedura, jer se predsjednik i potpredsjednik SAD nikada ne voze automobilima protokola zemlje domaćina njihove posjete, već isključivo svojim “linkolnima” koje “nose” svuda po svijetu.

Pensova se raduje dolasku i obići će pčelare i Skadarsko

Dok njen suprug bude razgovarao sa najvišim zvaničnicima Crne Gore i regiona, supruga potpredsjednika SAD Majka Pensa, Keren Pens, će obići region Cetinja.

Kako je ranije saopšteno iz Bijele kuće, Pensova će obići farmu meda, gdje će se upoznati sa pčelarskim biznisom jedne porodice. Poslije toga će učestvovati u oblilasku Skadarskog jezera.

Pensovi će prije Crne Gore posjetiti Estoniju i Gruziju, a u Evropi će boraviti od 30. jula do 2. avgusta.

“Raduje me naša posjeta istočnoj Evropi, gdje ću promovisati moju inicijativu, terapiju umjetnošću. Kakva čast”, napisala je uoči posjete Pensova na Tviteru.

Bonus video: