Zenović: Grbljanima omogućiti knjiženje u Mrčevom polju

"Zakonski osnov za konačno razgraničenje svojinskih prava i upis ranijih vlasnika srazmjerno udjelima koje imaju u određenim katastarskim parcelama postoji”, naveo je Zenović

6831 pregleda 33 reakcija 12 komentar(a)
Zenović, Foto: Demokrate
Zenović, Foto: Demokrate

Đorđe Zenović nosilac izborne liste "Demokrate-Ojačaj, Obnovi, Oživi-Budva odlučuje-Đorđe Zenović", uputio je incijativu poslaničkom klubu Demokratske Crne Gore zatraživši da u skladu sa svojim ovlašćenjima, ali i autoritetom koji posjedujue kao predstavnici građana, pokrenu proceduru ka izvršnoj vlasti, konkretno Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, radi razgraničenja svojinski prava na nepokretnostima upisanim u listovima nepokretnosti broj 165 KO Prijevor II i 24 KO Prijevor I.

"Kako ste sigurno i sami upoznati, vlasnici zemljišta sa Jaza i Mrčevog polja već nekoliko decenija vode borbu radi ispravljanja nepravdi i povraćaja zemljišta u njihovu, nesumnjivo zakonitu svojinu. Nažalost, mnoge vlasti do sada su im obećavali rješavanje ovog problema, ali niti jedna institucija do sada se nije ozbiljno pozabavila ovim pitanjem. Zakonski osnov za konačno razgraničenje svojinskih prava i upis ranijih vlasnika srazmjerno udjelima koje imaju u određenim katastarskim parcelama postoji”, naveo je Zenović te predočio hronologiju kompletne situcije.

On je podsjetio da nakon sprovedenog postupka povrćaja zemljišta u skladu sa Zakonom o vraćanju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine Direkcija za nekretnine, Područna jedinica Budva je donijela Rješenje od 17. Januara 2000.godine kojim je dozvoljen upis zajedničke nedjeljive svojine vlasnicima poljoprivrednog zemljišta koji su pred tom upravom podnijeli zahtjev za povraćaj imovine..Istim Rješenjem upisan je i teret Odluka o nadiobi poljoprivrednog zemljišta od 20. maja 1996.godine. Radi razgraničenja svojinskih prava na navedenim nepokretnostima neophodno je izdvojti površine koje su zauzete izgradnjom infrastrukturnih objekata i izvršiti upis ranijih vlasnika srazmjerno udjelima koje imaju u određenim katastarskim parcelama.

"Predmetno zemljište od ranijih vlasnika Ugovorima o kupoprodaji otkupila je Opština Kotor", istakao je Zenović.

On je kazao da je 25. oktobra 1970.godine Opština Kotor donijela Rješenje kojim predmetne čestice zemlje prenosi na Poljoprivredno dobro Boka i to bez naknade, dok gradsko građevinsko zemljište prenosi uz naknadu.

"Gradsko građevinsko zemljište određeno je projektom Južni Jadran. Zakonom o građevinskom zemljištu, koji je bio na snazi u tom periodu, bilo je propisano da zemljište za koje je usvojen urbanističli plan ukoliko se ne privede namjeni u roku od 10 godina prestaje da bude gradsko građevinsko zemljište.Zakonom o povraćaju poljoprivrednog zemljišta vraćeno je samo poljoprivredno zemljište, dok su vlasnici upućeni da povraćaj gradskog građevinskog zemljišta zatraže nakon stupanja na snagu Zakona o povraćaju i obeštećenju.Zakon o povraćaju i obeštećenju je donijet 2004 godine, dakle tri godine nakon upisa zajedničke nedjeljive svojine, te nije bilo pravnog interesa bivših vlasnika da zatraže povraćaj zemljišta na kome imaju svojinska ovlašćenja.Kako je iz navednog jasno da postoje zakonske mogućnosti da se građanima ispravi učinjena nepravda, nadam se da ćete ovu Inicjativu proslijedi nadležnom Ministarstvu, a takođe da ćete, ukoliko za to postoji potreba, ugostiti predstavnike građana i nevladnih organizacija koje vode borbu za povraćaj i upis svojinskih prava na pomenutom zemljištu, a sve kako bi vas detaljnije upoznali sa problematikom sa kojom se suočavaju decenijama”, zaključio je Zenović.

Bonus video: