Pejović: Predlog u vezi Pavla Bulatovića u skladu sa pravilnikom proslijeđen nadležnim institucijama

"Ovakav odnos je odgovoran, jer članovi Savjeta i koji nisu predlagači ne žele da se bave eventualnom politizacijom konkretnog slučaja, niti da donose odluke, bez obrazloženja i mišljenja nadležnih institucija"

14625 pregleda 12 komentar(a)
Pejović, Foto: Skupština Glavnog grada
Pejović, Foto: Skupština Glavnog grada

Predsjednik Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Glavnog grada Boris Pejović saopštio je da je odlučeno da se inicijativa da Pavle Bulatović bude jedan od predloga za imenovanje ulica u glavnom gradu preusmjeri shodo pravilniku o radu Savjeta na nadležne stručne i kulturne institucije, koje mogu dati mišljenje da li predlog ispunjava zakonske i druge neophodne kriterijume.

U saopštenju koje je poslato sa e-maila Pokreta Evropa sad, a ne e-maila Glavnog grada, se navodi da je tu odluku donijelo devet članova Savjeta.

Pejović je inače član predsjedništva Pokreta Evropa sad.

"Ovakav odnos je odgovoran, jer članovi Savjeta i koji nisu predlagači ne žele da se bave eventualnom politizacijom konkretnog slučaja, niti da donose odluke, bez obrazloženja i mišljenja nadležnih institucija. Zato je važno da osjetljiva pitanja ili predloge koji nemaju usaglašen stav rješavamo u okviru nadležnih i relevantnih institucija, a ne preglasavanjem", navodi se u saopštenju Pejovića poslatom sa maila Pokreta Evropa sad.

Dodaje se da kakav god odgovor da bude nadležnih institucija, da je nerealno prejudicirati da li će se neka ulica zvati po Pavlu Bulatoviću.

"Jer krajnju odluku o tome ne donosi ni Savjet, niti ministarstvo kulture i prosvjete, već odbornici u Glavnom gradu. Svi dosadašnji predlozi i imenovane ulice u Glavnom gradu, a u toku rada aktuelnog Savjeta za davanje predloga naziva ulica, naselja i trgova, izglasani su skoro jednoglasno i to je pristup koji ću i dalje zagovarati, bez bilo kakvog doprinosa politizaciji kada je u pitanju imenovanje ulica, naselja i trgova. Smatram da svi predlozi koji kao takvi ispunjavaju zakonske kriterijumi, ne mogu biti odbijani odlukama članova Savjeta, a da li će i kada neki predlog dobiti većinu samih odbornika je drugo i suštinsko pitanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: