Novčane kazne neće ućutkati poslanike

Jočić tvrdi da je ponašanje poslanika DF-a rezultat provokacija koje dolaze iz DPS-a
52 pregleda 7 komentar(a)
Žene DF, performans, Marina Jočić, Foto: Savo Prelević
Žene DF, performans, Marina Jočić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2017. 06:54h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić kazala je da na predstavnike tog političkog saveza neće uticati izmjene poslovnika Skupštine, kojima bi nedolično ponašanje poslanike moglo koštati i do polovine plate.

“Poslanici DF-a niti su roboti niti su robovi, kao poslanici vladajućih stranaka. I naše ponašanje je uglavnom spontano i uglavnom rezultat provokacija koje dolaze od Demokratske partije socijalista (DPS). Kazne na nas neće uopšte uticati,” kazala je poslanica Jočić j “Vijestima”.

Poslanici vlasti nedavno su glasali za ukidanje imuniteta Jočić, poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću i bivšem potpredsjedniku parlamenta iz opozicije, kako bi im se sudilo za nasilničko ponašanje u holu Skupštine 15. februara.

Oni su tada, verbalno i fizički napali poslanike DPS-a, nakon što je ukinut imunitet Andriji Mandiću i Kneževiću zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju državnog udara na dan parlamentarnih izbora. U optužnici Osnovno državno tužilaštvo navodi da su poslanici DF-a izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu četiri poslanika DPS-a.

Vladajuća koalicija je poslije tog incidenta odlučila da predloži izmjene Poslovnika, koje joj sada omogućavaju da se za nedolično ponašanje poslanici mogu kazniti od 10 do 50 odsto plate. Novim mjerama koje je parlament usvojio u četvrtak, predviđene su i kazne za nedolazak na sjednice Skupštine i odbora, ali je Jočić kazala ni da to neće uticati na prekid bojkota DF-a. To su ranije poručile i ostale opozicione partije koje bojkotuju rad Skupštine.

Bonus video: