MDUP: Mi za razliku od Abazovića obećanja ispunjavamo, lukom se upravlja u skladu sa interesima Budvana

Iz ovog resora ističu da je Vlada Dritana Abazovića u februaru 2023. donijela odluku o vraćanju Luke Budva građanima Budve, ali da ta odluka nije sprovedena u praksi, pa je stari zakupac nastavio da koristi luku i ostvaruje profit na štetu građana

8986 pregleda 3 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Tvrdnje da će dio Luke Budva dobiti drugu namjenu i biti dat na upravljanje koncesionaru bez saglasnosti građana Budve su neosnovane, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP). Iz ovog resora su reagovali povodom, kako kažu, netačnih tvrdnji koje je iznio nosilac liste "URA - Drugačije" na lokalnim izborima u Budvi Blažo Rađenović. Rađenović je juče u saopštenju naveo da je predsjednik Vlade Crne Gore sakrio namjeru da Luku Budva dodijeli koncesionaru.

"Navodno poklanja Luku Budva građanima, a donio Uredbu da Vlada može dio Luke dodijeliti koncesionaru... Na 'zvaničnoj dodjeli' Luke Budva građanima Budve, a što je Vlada Dritana Abazovića učinila još u februaru 2023. godine, premijer Spajić i ministri su u svom maniru, sakrili od javnosti namjeru Vlade da dio Luke Budva može dobiti drugu namjenu u odnosu na želju i interes svih građanki i građana Budve", istakao je Rađenović.

Iz MDUP su poručili da je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem stalno samo obećavala, dok oni rade i ostvaruju svoja obećanja, pa tako i u vezi sa upravljanjem Lukom Budva.

"Dakle, 44. Vlada Crne Gore i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preduzeli su konkretne korake i uspjeli da luku od starog zakupca preuzmu i omoguće da njome upravlja država, odnosno JP Morsko Dobro, čime smo postigli i realizovali ono o čemu je prethodna Vlada samo pričala. Djela, a ne prazne riječi. Mi ispunjavamo, oni su samo obećavali. Dok Dritan Abazović samo priča i kreira neosnovane afere i šurujući sa DPS-om, ova Vlada se fokusira na konkretne rezultate. Premijer Milojko Spajić podiže plate na održiv način, stvara povoljno poslovno okruženje i dovodi investitore. Naša vlada omogućava veće plate i skraćuje radno vrijeme na sedam sati, donoseći stvarne koristi za građane", navodi se u saopštenju MDUP.

Iz ovog resora ističu da je Vlada Dritana Abazovića u februaru 2023. donijela odluku o vraćanju Luke Budva građanima Budve, ali da ta odluka nije sprovedena u praksi, pa je stari zakupac nastavio da koristi luku i ostvaruje profit na štetu građana.

"Oni su samo pričali, a stari zakupac je i dalje bio u luci i ubirao prihode", dodaje se u saopštenju.

"Neosnovane su i tvrdnje da će dio luke dobiti drugu namjenu i biti dat na upravljanje koncesionaru bez saglasnosti građana Budve. Vlada Crne Gore zalaže se za transparentnost i uključivanje lokalne zajednice i svakog građanina u proces donošenja odluka, i svaka odluka o luci biće donijeta u skladu sa zakonskim procedurama i u interesu građana Budve i Crne Gore.

Postignuća Ministarstva govore sama za sebe – Luka Budva je vraćena građanima i sada se njome upravlja u skladu sa interesima svih Budvana. Kako je naglašeno i u obraćanju izvršnog direktora JP Morsko Dobro, u luci će biti obezbijeđen značajno veći broj komunalnih vezova za lokalne vlasnike plovila. Kroz kontinuiranu posvećenost konkretnim akcijama, Ministarstvo iznova dokazuje da se istrajno radi na implementaciji odluka koje donose stvarne koristi za građane", zaključuje se u saopštenju MDUP.

Bonus video: