Brajović: Kolegijum najoštrije osudio ponašanje poslanika DF

Članovi kolegijuma, kako je saopšteno, saglasili su se da su u istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je ponovo povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali
55 pregleda 12 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2017. 11:50h

Kolegijum predsjednika parlamenta najoštrije je osudio ponašanje poslanika Demokratskog fronta (DF) koje je, kako je saopštio predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, dodatno ukazalo na potrebu izmjene Poslovnika.

Administrativni odbor juče je glasovima DPS-a i HGi odlučio da Skupštini predloži skidanje imuniteta poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i bivšem potpredsjedniku Skupštine iz redova DF, a poslanik DF Janko Vučinić je izvrijeđao i pokušao fizički da se obračuna sa predsjednikom odbora Luiđom Škreljom.

„Nijesam neko ko misli da se dodatnim sankcijama treba uređivati ponašanje poslanika, ali zaista mislim da je ono ponovljeno jučerašnje ponašanje i vrijeđanje dodatno pokazalo da treba da pristupimo izmjenama Poslovnika kako su predložene“, kazao je Brajović na početku sjednice Skupštine.

On se, dodao je, nada da će u punom sastavu razgovarati i o detaljnim izmjenama Poslovnika kad za to dođe vrijeme, da bi iz iskustva unaprjeđivali rad, uključujući zamjerke koje su primijetili na dosadašnji rad u parlamentu.

U dnevni red sjednice parlamenta je, glasovima vladajuće koalicije, uvršteno izjašnjavanje o ukidanju imuniteta poslanicima DF-a, Milanu Kneževiću, Marini Jočić, Milutinu Đukanoviću i Branku Raduloviću, kao i izmjene Poslovnika.

„Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore, na danas održanoj sjednici najoštrije je osudio jučerašnje ponašanje poslanika DF-a tokom sjednice Administrativnog odbora. Tim povodom, izraženo je žaljenje zbog ponovnih incidenata, koji imaju za cilj urušavanje digniteta crnogorskog parlamenta“, saopšteno je iz Skupštine.

Članovi kolegijuma, kako je saopšteno, saglasili su se da su u istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je ponovo povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali.

„Istaknuto je da se izgredi u Skupštini ne mogu podvesti pod slučajne incidente, kao i da crnogorska javnost ne smije dobijati poruku da su vandalizam i rušenje ugleda legitiman oblik ponašanja i političkog djelovanja“, navedeno je u saopštenju.

Kolegijum predsjednika pozvao je sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o „nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podržavali“.

Bonus video: