Kovačević o bivšoj vlasti: Sa onima koji neće kao braća nego kao Turci, postupaćemo kao prema Turcima

On je to kazao u četvrtak, tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se, kako je kazao, "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima"

42615 pregleda 279 reakcija 178 komentar(a)
Foto: Printscreen X
Foto: Printscreen X
Ažurirano: 16.06.2024. 17:04h

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević (NSD) rekao je će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.

On je to kazao u četvrtak, tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se, kako je kazao, "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima".

Obraćajući se okupljenima Kovačević je istakao da se na istom mjestu prije 166 godina, kao i danas uznosila molitva, pojala liturgija i bogougodne pjesme.

„Znamo šta je Grahovačka bitka značila i za Crnu Goru i za čitav srpski narod. Tada su se zajedno Crnogorci i Hercegovci borili na ovom polju i nisu se borili poslednji put zajedno, borili su se i na Vučjem dolu, i na Klobuku sve dok nije došlo konačno oslobođenje i ujedinjenje. Danas pred nama koji smo iz Crne Gore i Hercegovine stoje isti zadaci i mi moramo imati i mudrost naših predaka ali i njihovu hrabrost da ih ostvarimo onako kako su ih oni ostvarili i na Grahovcu prije 166 godina“, kazao je tada Kovačević, prenosi RTNK.

Nije lako, istakao je Kovačević, jer često duvaju vjetrovi.

„Današnji dan nas uči da sve što radimo vežemo za nebo. I prošle godine je neko pitao od ovih vlastodržaca bivših i njihovih pulena kakve veze ima Spasovdan sa Grahovačkom bitkom. Eto možete misliti koliko oni imaju veze sa onim ljudima koji su na Spasovdan pobijedili Turke u Grahovačkoj bici. I to treba uvijek da vam bude pred očima da su oni neznaveni, da njima jednostavno nije otvoren put ka istini i da onda jednostavno liče više na tuđina nego na sebe, što je Njegoš govorio „zarobili su sebe u tuđina“. Mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni zajedno sa nama uznose bogu molitvu, kao što smo je mi danas uznijeli i kao što su je uznosili hrišćanski ratnici srpske vojske Crnogoraca i Hercegovaca na Grahovcu prije 166 ljeta na ovom istom mjestu. Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke onda bogami onda ćemo u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati“, poručio je Kovačević.

Bonus video: