"Vlast nema većinu za usvajanje dnevnog reda": Prekinuta sjednica Skupštine, nastavak u ponedjeljak

Poslanici odlučili da Predlog zakona o SPI nije u skladu sa Ustavom

19969 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština/Youtube
Foto: Skupština/Youtube
Ažurirano: 19.06.2024. 19:56h

Nastavak šeste sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine u 2024. godini prekinut je i sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak.

"Vijestima" je iz jedne od opozicionih partija rečeno da vlast nema većinu za usvajanje dnevnog reda, a iz jedne od partija vlasti da je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Nastavak sjednice obilježila je polemika između predsjedavajuće Zdenke Popović i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića.

Nikolić se osvrnuo na raniju raspravu, koja se dogodila tokom Osme sjednice na kojoj su izglasana dva tzv. IBAR zakona koje je predsjednik države Jakov Milatović poslao na ponovno glasanje.

Naime, na toj sjednici, šef parlamenta Andrija Mandić poslanicima DPS-a nije dozvolio da odgovore poslanici Demokrata Anđeli Vojinović, ali i rekao da će imati pravo da svoje izlaganje iznesu na kasnijoj sjednici.

Ipak, Popović je ocijenila da se o stvarima sa prethodne sjednice ne može govoriti na postojećoj, a da ono što je dogovoreno sa Mandićem, treba da rasprave sa njim.

Nakon rasprave, poslanici su glasali za dnevni red.

Na dnevni red je uvršten Vladin predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI). Poslanica Demokratske narodne partije (DNP) i predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević podsjetila je Zakon o SPI bio na tom odboru, ali i da nije imao nijedan pozitivan glas.

"Ovaj zakon nije u skladu sa našim pravnim sistemom iz razloga što je u samom predlogu promijenjeno više od polovine članova i trebalo je pristupiti izradi novog propisa. Nakon što smo to primijetili, lično sam kontaktirala predlagača. Dva puta sam odlagala sjednicu, ali nije bilo volje da se greška koju su napravili ispravi. Moram reći da sve češće dobijamo zakone koji nisu u skladu sa pravno-tehničkim pravilima", kazala je Vukićević i dodala da zakoni koji ne zadovoljavaju uslove ne treba da budu predmet rasprave, ma koliko bili važni.

Glasovima jednog poslanika protiv i 44 uzdržana, Skupština je odlučila da predlog zakona nije u skladu sa Ustavom i on neće biti na dnevnom redu današnje sjednice.

Dnevni red je dopunjen Predlogom zakona o inspekcijskom nadzoru koji je predložila Vlada.

Kad je riječ o predlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru, za njega je glasalo 39 poslanika.

Popović je prvo kazala da je usvojen, a onda ispravila grešku i stavila ga na ponovno glasanje. Ipak, prije nego su poslanici glasali po drugi put, Popović je dala pauzu.

Bonus video: