Zašto su izjave političara sve češće na ivici govora mržnje i prijetnji: Kad nadležni ćute, „piromani” bez straha pale

Zapaljive poruke najčešće ostaju bez političkih i pravnih posljedica

82197 pregleda 146 reakcija 97 komentar(a)
Tvrdi da nije vrijeđao i prijetio: Kovačević, Foto: Screenshot/Youtube
Tvrdi da nije vrijeđao i prijetio: Kovačević, Foto: Screenshot/Youtube

Nadležne institucije apsolutno su zakazale i izostanak njihove adekvatne reakcije na očigledan govor mržnje i podsticanje netolerancije utiče da se sloboda izražavanja zloupotrebljava bez straha da će se za to snositi bilo kakva odgovornost.

To je “Vijestima” rekao programski direktor NVO “UZOR” Marko Pejović, komentarišući sve češće javne istupe političara koji su na ivici govora mržnje i prijetnji ili su to, a koji zasad ostaju bez političkih i/ili pravnih posljedica.

Sve to, prema njegovim riječima ima za posljedicu normalizaciju takvog govora u javnom prostoru, kojim se, kaže, mobilizuje podrška “nacionalističkim i isključivim ideologijama”.

Pejović ocjenjuje da koliko je tanka linija između slobode govora i govora mržnje, najbolje pokazuju posljednji istupi crnogorskih političara.

Posljednji takav primjer desio se prošle sedmice, kad je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu, poručio da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima”. To je rekao obraćajući se, kako je kazao, “bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima”.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom te izjave i ispituje da li u njoj ima krivičnog djela - govor mržnje.

Kovačević je nakon davanja izjave policiji, novinarima kazao da je ostao pri onome što je ranije izjavio - da nije nikoga vrijeđao, niti je kome prijetio: “Sve ostalo su konstrukcije onih koji ih prave, imaju svoje ciljeve zbog čega sve to rade”.

Klub odbornika “Evropski tim za Nikšić”, koji predvode predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), podnio je predlog za razrješenje Kovačevića zbog “izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana Nikšića”.

“... usljed držanja sramotne besjede na Grahovcu u kojoj je pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu”, saopštio je klub odbornika.

Marko Pejović kaže da je u ovakvim slučajevima poražavajući pokušaj okretanja teza i poricanja rečenog od pojedinaca i grupa koje to govore, uz jasnu poruku - “ne vjerujte onome što čujete, nego tome što vam mi kažemo kao tumačenje”.

Odgovarajući na pitanje zašto aktere takvih izjava i dalje brane njihove partijske kolege, a da im koalicioni partneri tolerišu takve istupe, Pejović je rekao da osuđivanje takvih izjava od predstavnika partija apsolutno ne doprinosi borbi protiv govora mržnje.

“Ako ste zaista odlučni da je takav govor neprihvatljiv, onda učinite političke korake otkazivanjem podrške takvim pojedincima ili politickim subjektima. U suprotnom, takve pojedince i političke subjekte ohrabrujete da nastave s takvim govorom, koji u krajnjoj istanci može imati za rezultat porast fizičkog nasilja i radikalizaciju društva”, tvrdi Pejović.

Oštre poruke dolazile su nedavno i iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je šef Danijel Živković poručio da će, ako bude “postojala namjera” da se uhapsi bivši predsjednik te stranke Milo Đukanović, imati “radikalan” odgovor i spriječiti to.

Spremni za radikalan odgovor da zaštite bivšeg šefa: Živković i Đukanović
Spremni za radikalan odgovor da zaštite bivšeg šefa: Živković i Đukanovićfoto: DPS

Takve izjave uslijedile su nešto više od mjesec nakon Đukanovićeve ocjene da bi posljednja hapšenja nekadašnjih i sadašnjih visokih državnih funkcionera mogla rezultirati osvetama, te nikad oštrijih reakcija DPS-a na ta procesuiranja, koje su pratili napadi na Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i njegovog čelnika Vladimira Novovića.

Živković je nekoliko dana kasnije, na plenumu, rekao da stoji iza svojih riječi o odbrani Đukanovića, pod punom moralnom, političkom i “ako hoćete, krivičnom odgovornošću”.

“Što se tiče odbrane Mila Đukanovića, rekao sam u svom intervjuu i stojim iza svojih riječi. Niti sam operisan, niti sam hakovan. Što se tiče Đukanovića - samo sam jasno i precizno rekao: ‘Ne vjerujem da postoje indicije ili dokazi koji bi ga inkriminisali. Ako postoji nešto, tužilaštvo je odgovorno da to preispita’, poručio je na plenumu.

Pejović je kazao da postoji više faktora koji utiču na tolerisanje ponašanja političara i partija.

“Prvenstveno im političke kalkulacije ne dozvoljavaju da povuku konkretne poteze koje će rezultirati otkazivanjem podrške na nacionalnom ili lokalnom nivou. Dalje, predstavnici partija prate stav stranke i nemaju hrabrosti da samostalne istupe u vezi s ovakvim govorima. Na kraju, ali ne manje važno - svjesni su da građani vrlo brzo zaboravljaju na rečeno, pa u potpunosti izbjegavaju da povlače političke korake koji potencijalno mogu uticati na njihovo biračko tijelo s različitih aspekata”, navodi Pejović.

Svi prate stav partije: Pejović
Svi prate stav partije: Pejovićfoto: TV Vijesti/prtsc

Đukanović je krajem aprila, govoreći o posljednjim hapšenjima aktuelnih i bivših funkcionera, u intervjuu Anteni M rekao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”. Dodao je da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo - “društvo osvetnika”.

O razrješenju Kovačevića možda sljedeće sedmice

Podnosioci inicijative za razrješenje Kovačevića očekuju da će o njihovom predlogu odbornici glasati 25. juna, za kad je zakazana sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić, kao i da će Demokrate i Građanski pokret URA podržati njihovu inicijativu, imajući u vidu da su Kovačevićevi koalicioni partneri javno osudili njegov govor na Grahovcu.

Međutim, nikšićke Demokrate i GP URA su “Vijestima” prije dva dana kazali da još nijesu zauzeli stav povodom inicijative o Kovačevićevom razrješenju, da će o njoj odlučivati organi njihovih partija, kao i da će javnost o tome biti blagovremeno obaviještena.

Bonus video: