Ivanović: Članstvom Crne Gore u EU potvrdilo bi se da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo

"Plan rasta je jasan pokazatelj posvećenosti Evropske unije ekonomskoj,
društvenoj i demokratskoj transformaciji regiona, a njegova dosljedna primjena značajno bi ubrzala sveukupni razvoj i prosperitet, u prvom redu kroz pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu", kazao je Ivanović

6942 pregleda 1 komentar(a)
Ivanović govori na jednom od događaja, Foto: MVP
Ivanović govori na jednom od događaja, Foto: MVP

Članstvom Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) potvrdilo bi se da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Ivanović učestvovao, danas u Beču, na sastancima šefova diplomatija Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg.

U saopštenju se dodaje da je austrijski šef diplomatije ugostio kolege, ministre vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana u okviru Foruma Evropa, održanom pod nazivom "Restartovanje Evrope".

Filip Ivanović
foto: MVP

Iz MVP su kazali da je sa ministarskih susreta u Beču poručeno da je Crna Gora uspješna priča, te da je napravila važan iskorak koji su zemlje članice prepoznale i potvrdile.

"Iskazana je puna posvećenost Grupe prijatelja afirmaciji evropske budućnosti Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je vrijeme da politika proširenja EU bude potvrđena značajnijim pomacima u pregovorima. Na toj liniji, pozdravljen je napredak Crne Gore i ispunjavanje uslova za dobijanje pozitivnog IBAR-a, kao i najavljena Međuvladina konferencija, koja će biti održana naredne sedmice u okviru belgijskog predsjedavanja", rekli su iz MVP.

Filip Ivanović
foto: MVP

Ivanović je kazao da danas, više nego ikada ranije, vjerujemo u EU, jedinstvo i potrebu da se, pod okriljem politike proširenja, još snažnije povežemo.

"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je uvijek bilo neupitan strateški cilj Crne Gore, čijim ostvarenjem bi se potvrdilo da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo", kazao je Ivanović na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje EU na Zapadni Balkan – vrijeme je da postane stvarno", na kojoj su govorili šefovi diplomatija država Zapadnog Balkana.

Filip Ivanović
foto: MVP

Istakao je da inicijative poput Grupe prijatelja Zapadnog Balkana značajno doprinose ispunjavanju obaveza i ubrzanju pregovaračkog procesa i zahvalio na nedvosmislenoj političkoj, ali i ekspertskoj podršci, koja je doprinijela da Crna Gora napravi važan iskorak, za sebe, ali i cijeli region.

"Govoreći o napretku koji je, za kratko vrijeme ostvaren u sprovođenju ključnih reformi, ministar je naglasio da bi Crna Gora dobijanjem pozitivnog IBAR-a na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji vrlo brzo ušla u završnu fazu pregovora i krenula sa zatvaranjem jednog broja poglavlja koja su već spremna. U svjetlu aktuelnih geopolitičkih prilika, pozdravio je odlučnu i jasnu političku agendu EU institucija i država članica, koja se ogleda i kroz Plan rasta za Zapadni Balkan", piše u saopštenju MVP.

U okviru Foruma, održana je i sesija posvećena mogućnostima i važnosti postepenog pristupanja Evropskoj uniji, koju je otvorio Šalenberg, a posebne, tematske osvrte, dali su visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozep Borelj - o Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i ministar Ivanović - o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Ivanović je ukazao na prednosti i značaj omogućavanja da države kandidati, shodno rezultatima koje ostvaruju, i prije samog pridruživanja EU, osjete određene koristi od članstva.

Kazao je da je taj mehanizam, o kojem je i ranije, u više navrata govorio na sastancima sa ministrima vanjskih poslova EU i država kandidata, na liniji Plana rasta, kao načina da se zemlje što bolje pripreme za primjenu EU politika.

"Plan rasta je jasan pokazatelj posvećenosti Evropske unije ekonomskoj, društvenoj i demokratskoj transformaciji regiona, a njegova dosljedna primjena značajno bi ubrzala sveukupni razvoj i prosperitet, u prvom redu kroz pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu", kazao je Ivanović.

Na marginama Foruma, Ivanović se sastao sa odlazećim visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepom Boreljom, koji je kako su kazali iz MVP pozdravio odličan napredak Crne Gore u prethodnih osam mjeseci Gore, ocijenivši realističnim plan da Crna Gora, kao najuspješnija država u procesu integracije, postane prva naredna članica EU.

Filip Ivanović
foto: MVP

Bonus video: