Marović: Saglasnost opozicije oko kandidata za predsjedničke izbore skoro nemoguća

Prema riječima Marović, politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi od oktobra, kao i sporadično i nekoordinisano reagovanje opozicije u pravcu prevazilaženja krize, doprinijeli su sve češćim tumačenjima da status quo trenutno odgovara i opoziciji
78 pregleda 2 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 22.07.2017. 12:12h

Zajednički kandidat opozicije ima šansu da pobijedi predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista, ali saglasnost opozicionih, ili makar građanskih partija, oko tog pitanja sada djeluje gotovo nemoguća misija, smatra izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

„Izvjesno je da su dvije najpoželjnije opcije: saglasnost svih opozicionih partija oko zajedničkog kandidata, ili makar građanskog dijela opozicije, kako sada stvari stoje i uz sve probleme, gotovo nemoguća misija“, rekla je Marović agenciji MINA.

Ona je ocijenila da su ishitrena i nepotrebna pojedinačna istupanja političkih partija sa predlozima kandidata za predsjedničke izbore bez prethodnih konsultacija sa ostatkom opozicije.

Prema riječima Marović, politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi od oktobra, kao i sporadično i nekoordinisano reagovanje opozicije u pravcu prevazilaženja krize, doprinijeli su sve češćim tumačenjima da status quo trenutno odgovara i opoziciji.

Kako je rekla, prolongiranje definisanja okvira djelovanja zbog konsolidovanja redova je faza koju je opozicija odavno trebalo da ostavi iza sebe.

„Uz dosadašnji neuspjeh materijalizovanja privida jedinstva koji je postignut bojkotom parlamenta od svih opozicionih partija, nametanje predsjedničkih kandidata putem medija, bez prethodnog sagledavanja da li kandidat ima ili da li može dobiti podršku drugih partija i koje su njegove/njene realne šanse bez te podrške, može dodatno doprinijeti zbunjenosti građana“, navela je Marović.

Kako je kazala, građani su umorni od apatije, još više od upornog fingiranja reformi, zarobljenih institucija i čekanja na bolje uslove za život.

Prema njenim riječima, poruka koju oni žele da čuju jeste da opozicija nudi bolja rješenja, da ima dio zajedničkih ciljeva, održivu strategiju i minimum koordinisanih aktivnosti.

„Samo na taj način je moguće motivisati birače i nadati se bilo kakvom uspjehu“, zaključila je Marović.

Bonus video: