Radonjić kazao da je sve u redu

U PzP-u tvrde da ASK nije imala primjedbe na njihov finansijski izvještaj
100 pregleda 1 komentar(a)
Branko Radulović, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Branko Radulović, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.07.2018. 13:30h

Pokret za promjene (PzP) optužio je državne institucije da su pod kontrolom Demokratske partije socijalista (DPS) i da su, zbog oprečnih mišljenja, odgovorne što je Državna revizorska institucija (DRI) odlučila da finansijski izvještaj Pokreta pošalje pred poslanike. DRI je odlučila da poslanici raspravljaju o finansijskom izvještaju PzP-a zbog brojnih neregularnosti.

“Očigledno je neusaglašenost partijskih funkcionera koji sjede u institucijama, koje bi trebalo da budu rasterećene od političkih kadrova i političkog uticaja, rezultirala različitim tumačenjem Zakona o finansiranju političkih partija”, navodi se u reagovanju partije Nebojše Medojevića.

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj, a negativno na pravilnost poslovanja. Državni revizori su upozorili na nezakonit prenos malo više od 39.000 eura na račun Demokratskog fronta, a iz PzP ističu da su suprotan stav dobili od direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića. Iz Agencije su u decembru 2016. poručili da “ne postoje zakonom propisane zabrane takvog prenosa sredstava”, a iz PzP-a navode da je sporna primjedba zbog donacije od 6.740 eura.

“Činjenica da je jedno fizičko lice u trenutku uplate zakonom dozvoljenog iznosa priloga ne pravi prekršaj, ne može biti odgovorno za neažurnost lokalne samouprave Prijstonice Cetinje, koja 10 mjeseci nakon toga uplaćuje zaostala dugovanja na račun PzP-a i time krši zakon”, ističe se u reagovanju i navodi da u PzP-u ne znaju kome treba da se obrate.

“Da li možda predsjedništvu DPS-a? Da ih zamolimo da ozbiljnije koordinišu akcije svojih partijskih vojnika u državnim insitucijama ili ubuduće sami predviđamo greške institucija koje kontrolišu političke partije i ponašamo se u skladu sa tim”, navodi se u reagovanju.

Reagujući na odluku DRI, iz Instituta alternativa su ocijenili da je riječ o progonu zarobljenih institucija.

“Iako su ranije sami priznali da je revizija finansijskih iskaza partija gubljenje vremena i uzaludno trošenje ograničenih kapaciteta institucije, DRI sada vrlo oštro po opoziciji, uz dostavljanje izvještaja tamo gdje će se o njemu najmanje objektivno raspravljati - parlamentu - gdje bi kolege iz drugih partija trebalo da raspravljaju kako se u PzP-u vode finansije”, naveli su iz IA.

Bonus video: