Skaparoti: CG može računati na podršku Alijanse u rješavanju situacija uzrokovanih požarima

Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se danas sa Skaparotijem, koji je prvi SACEUR koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO-a
83 pregleda 5 komentar(a)
Kertis Skaparoti, Foto: Ministarstvo odbrane
Kertis Skaparoti, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 20.07.2017. 13:23h

Crna Gora može uvijek računati na podršku Alijanse u rješavanju situacija uzrokovanih požarima, saopštio je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu (SACEUR), Kertis Skaparoti.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se danas sa Skaparotijem, koji je prvi SACEUR koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO-a.

Bošković se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalio Skaparotiju i NATO komandi, na brzoj reakciji na zahtjev najmlađe članice Alijanse za pomoć u rješavanju situacije uzrokovane požarima, koji su zahvatili Crnu Goru.

Navodi se da je NATO, na zahtjev Vlade Crne Gore upućenom Evroatlantskom centru za odgovor na vanredne situacije (EADRCC), kao NATO tijelu, sastavljenom od članica i partnerskih zemalja, u najkraćem roku uputio ukrajinski protivpožarni avion AN32P, švajcarski višenamjenski helikopter marke Super Puma i bugarski helikopter MI17.

„Skaparoti je iskazao uvjerenje da će se vatrena stihija što prije lokalizovati i ugasiti, te da Crna Gora uvijek može računati na podršku ovog tipa od strane svih specijalizovanih institucija NATO Saveza“, kaže se u saopštenju.

Bošković je, kako se navodi, naglasio značaj izuzetne podrške koju je Saveznička komanda za Evropu pružila Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija.

„Konstruktivne sugestije, smjernice, ali i konkretna podrška, značajno su doprinijeli da Ministarstvo i Vojska Crne Gore (VCG) adekvatno odgovore na kriterijume Sjevernoatlantskog saveza i da što spremniji dočekaju formalno članstvo u Alijansi“, istakao je Bošković.

Ministar je ocijenio da je prethodni jedanaestogodišnji period za Crnu Goru bio veoma zahtjevan.

„Ali su postignuti rezultati koji su dodatno unaprijedili i poboljšali naš sistem, kao i interoperabilnost i profesionalnost naših vojnika“, dodao je Bošković.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je, kako je saopšteno, modernizacija i opremanje odbrambenog sektora u narednom periodu, kao i učešće VCG u međunarodnim misijama i operacijama.

Bošković je kazao da je Ministarstvo odbrane na početku evroatlantskog puta, prepoznavši značaj Savezničke komande za operacije i 2007. godine, uputilo jednog svog oficira na rad u toj Komandi.

Nedugo nakon toga upućen je i, dodao je, drugi, tada partnerski štabni element.

„U skladu sa statusom članice, Crna Gora je počela pripreme za uspostavljanje Nacionalnog vojnog predstavništva – (NMR) u SHAPE, gdje će naš vojni predstavnik biti upućen do kraja godine“, najavio je Bošković.

Skaparoti se zahvalio Boškoviću na prijemu i izrazio zadovoljstvo svim onim što su Ministarastvo odbrane i VCG postigli u prethodnom periodu.

Skaparoti je istakao da je odgovoran i savjestan pristup svih institucija preporučilo Crnu Goru da za relativno kratak vremenski rok postane 29. članica NATO-a.

Skaparoti je, kako se navodi, apostrofirao i značaj učešća crnogorskih pripadnika u misiji u Avganistanu, čime su Crna Gora i vojska postali prepoznatljivi u procesu uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira.

„Upoznao je sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Savezničke komande u narednom periodu i izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora, u skladu sa raspoloživim kapacitetima i potrebama, do kraja godine uputiti vojnog predstavnika u Mons“, dodaje se u saopštenju.

Skaparoti je i komandant Savezničkih snaga za operacije (ACO), smještenih u Monsu u Belgiji.

Odgovoran je, kako je saopšteno, najvišem NATO vojnom tijelu, Vojnom komitetu (MC), kao i za sve NATO vojne operacije.

Funkciju SACEUR-a uvijek obavlja general američke vojske. Aktuelni komandant, Skaparoti, na ovo mjesto postavljen je 04. maja prošle godine, kada je naslijedio generala Filipa Birdlava.

Bonus video: