Je li Kneževićeva robija uticala na rezultat predsjedničkih izbora

Knežević tražio od Pažina da mu omogući pristup internetu i da priča sa novinarima i saradnicima
17 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2018. 07:42h

Rezultati predsjedničkih izbora pokazali su da Demokratski front (DF) i Demokratska narodna partija (DNP) trpe znatnu političku i materijalnu štetu zbog boravka osuđenog lidera DNP-a Milana Kneževića u zatvoru.

To piše u zahtjevu kojim je Knežević tražio od ministra pravde Zorana Pažina da mu omogući direktnu komunikaciju sa novinarima, partijskim saradnicima, ali i pristup internetu, kako bi u susret lokalnim izborima mogao nesmetano da obavlja poslaničke i političke aktivnosti.

Pažinu je zahtjev predala Kneževićeva advokatica Andrijana Razić, podsjećajući ministra da je osuđeni političar već jednom to tražio od, ali da mu nije odgovoreno.

Knežević je 10. aprila pisao Pažinu, zahtjevajući da mu se, u skladu sa Ustavom i evropskim standardima omogući nesmetana komunikacija sa novinarima.

U zahtjevu poslatom Pažinu advokatica Razić napisala je da je poznato da je predsjednik Višeg suda Boris Savić odbio da odobri Kneževiću da na robiju ide tek nakon okončanja izbornog ciklusa, poručujući mu tada “da se ne može govoriti da bi odlaskom osuđenog na izdržavanje kazne zatvora mogla nastati znatna materijalna šteta po Demokratski front i partiju čiji je predsjednik”.

“Međutim, nedavni rezultati predsjedničkih izbora nedvosmisleno pokazuju da je njegovim boravkom u zatvoru i DNP čiji je predsjednik, ali i opozicioni savez DF trpe značajnu političku štetu, a samim tim i materijalnu”, piše u zahtjevu.

Advokatica je obrazložila da tumačenjem Zakona o izvršenju kazni zatvora nije pronašla nijedno ograničenje kojim bi to bilo onemogućeno Kneževiću.

“Osuđeni je spreman, da ukoliko mu se omogući korišćenje telefona sa pristupom internetu, taj telefon svakodnevno stavlja na analizu vještaku za telekomunikacije, kako bi se nadležni organi uvjerili da u njegovom javnom djelovanju iz ZIKS-a ne postoji ništa subverzivno i opasno po ustavni poredak Crne Gore”, objasnila je Razić. Istakla je da je Kneževiću korišćenje interneta nužno, kako bi mogao da se priprema za postupak koji se protiv njega i nekoliko osoba iz Crne Gore, Srbije i Rusije, vodi zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentanih izbora u oktobru 2016.