Bošković: Vojska CG neće ratovati ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu

Prema njegovim riječima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama
17 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.07.2017. 11:28h

Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je u intervjuu agenciji Mina rekao da je njegova nedavna izjava istrgnuta iz konteksta, na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država.

"Članstvom u NATO, Crna Gora je postala dio sistema koji baštini vrijednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrijednosti je unaprjeđenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.

"U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu“, istakao je Bošković.

To je, kako je kazao, bila jedina poruka njegove izjave „koja je istrgnuta iz konteksta na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i još se ne mire sa činjenicom da je Crna Gora samostalna, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu“.

"Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Sjevernoatlantskog saveza“, poručio je Bošković.

Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije.

Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, Bošković je rekao da je sektor odbrane prošao kroz jedanaestogodišnji period veoma iscrpnih i zahtjevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza.

"Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti“, kazao je Bošković.

On je istakao da biti dio najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore, predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano povjerenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana.

U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmjereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga.

"Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih vještina i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, posebno, visoko mjesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore (VCG) u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

"Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse“, precizirao je Bošković.

On je podsjetio da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP izdvajanja za odbranu.

"Čime će se stvoriti preduslovi za dalje opremanje, nabavku i reformu onih segmenata koji su nam potrebni da bi bili prepoznati kao interoperabilan i pouzdan saveznik“, dodao je Bošković.

Na pitanje kada će biti raspisan tender za nabavku helikoptera koju je nedavno najavio, on je rekao da je Dugoročnim planom razvoja odbrane definisano da ulaganje u projekte opremanja i modernizacije VCG predstavlja jedan od prioriteta u radu Ministarstva odbrane.

"Svakako da nabavka višenamjenskih helikoptera predstavlja jedan od najvećih prioriteta, i u skladu sa tim Ministarstvo preduzima potrebne aktivnosti, imajući u vidu misije i zadatke VCG definisane u Strategiji odbrane, a koji uključuju i podršku civilnim institucijama prilikom prirodnih i vještački izazvanih katastrofa i u drugim kriznim situacijama“, kazao je Bošković.

On je rekao da će novac za nabavku srednjih višenamjenskih helikoptera biti obezbjeđen kroz višegodišnji kreditni aranžman, njihova cijena će zavisiti od potencijalnih ponuda, a o najefikasnijem modelu nabavke će se odlučiti nakon sveobuhvatnih analiza koje sprovode nadležne organizacione jedinice Ministarstva.

Bošković je kazao da je, pored srednjih višenamjenskih helikoptera, a u cilju dostizanja potrebnog stepena interoperabilnosti VCG u sistemu kolektivne odbrane, prioritet do 2025. godine su nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora, oklopnih vozila za opremanje deklarisanih snaga, transportnih sredstava, kao i različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unaprjeđenje sposobnosti jedinica Vojske.

"Sredstva planirana za opremanje i modernizaciju u navedenom periodu su projektovana na oko 110 miliona EUR“, precizirao je Bošković.

Upitan u kojim će novim međunarodnim misijama VCG biti angažovana, što je nedavno najavio, Bošković je podsjetio da VCG učestvuje u ISAF/Resolute Support u Avganistanu, ATALANTA, EUTM Mali, MINURSO Zapadna Sahara, dok je angažman misije UNMIL u Liberiji završen 28.7.2014. godine.

Do sada je, kako je naveo, ukupno 449 pripadnika VCG učestvovalo u misijama.

"U narednom periodu ćemo nastaviti učešće u postojećim misijama i očekujemo početak angažmana u misiji KFOR na Kosovu. Angažman u KFOR-u se očekuje nakon skupštinske procedure i adekvatnih priprema, vjerovatno u prvoj polovini naredne godine“, kazao je Bošković.

Bonus video: