"Danilović i Radonjić žele da Demos okrenu na nacionalistički kurs"

Predsjedništvo Demosa traži da Danilović prekine, kako su kazali, sramno ponašanje
264 pregleda 223 komentar(a)
Predsjedništvo Demosa, Foto: Miloš Rudović
Predsjedništvo Demosa, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 12.07.2017. 19:43h

Predsjedništvo Demosa oštro osuđuje pokušaj razbijanja stranke od čiji su inicijatori Goran Danilović i Goran Radonjić, članovi Predsjedništva. kazala je večeras članica Predsjedništva Seada Sadiković poslije sjednice Predsjedništva koja je trajala skoro četiri sata.

Demos je osudio to što Danilović koji je i predsjednik Izvršnog odbora Demosa, Goran Radonjić i Neda Bogavac nisu prisustvovali sjednici Predsjedništva.

Danilović je ranije danas predložio predsjedniku Demosa Miodragu Lekiću da istovremeno podnesu ostavke na stranačke funkcije, u pismu u kojem ga obavještava da neće prisustvovati današnjoj sjednici Predsjedništva Demosa.

Čitajući zaključke sa sjednice, Sadiković je kazala da Danilović i Radonjić žele da partiju okrenu na desničarski, nacionalistički kurs, napominjući da je Demos stranka građanske profilacije.

Predsjedništvo Demosa traži da Danilović prekine, kako su kazali, sramno ponašanje.

Sadiković je kazala i da nisu ispunjena tri uslova za sazivanje vanredne skupštine Demosa, pozivajući se na statut stranke.

Danilović, Radonjić i Bogavac su bivši članovi Nove srpske demokratije.

Podrška opozicionom bojkotu

Predsjedništvo Demosa je saopštilo da daje podršku politici opozicionog bojkota na državnom nivou, kao jedinom legitimnom demokratskom odgovoru na neslobodne izbore 16. oktobra.

"Predsjedništvo ukazuje da je bojkot glavna koheziona osnova opozicije u ovom trenutku. Predsjedništvo smatra da opozicija, makar ona bila i sa različitim političkim profilima, treba da održi zajednički opozicioni imenitelj, ako je neophodno i onaj najmanji. Demos će na tim osnovama nastaviti da daje doprinos. Predsjedništvo je zaključilo da je neophodno intezivirati rad Demosa na terenu, tačnije u opštinskim odborima, naročito u kontekstu predstojećih lokalnih izbora koji će se održati na jesen, pod uslovom da se steknu prihvatljivi uslovi za njihovo održavanje. Predsjedništvo zahtijeva od Izvršnog odbora da sačini i prezentuje Predsjedništvu i Glavnom odboru plan izbornih aktivnosti stranke u opštinama u kojima će se održati izbori", saopšteno je iz Demosa.

Oni su rekli i da je razbijanje stranke za koje su optužili Danilovića i Radonjića očigledno ranije planirana operacija, koja je kako tvrde proširena učešćem jednog broja članova Demosa negdje na manipulatorskim metodama, a negdje reprodukovanjem grupisanja koje je počelo mnogo ranije, imajući i svoje pojavne oblike ne slučajno suprotne građanskom utemeljnju i konceptu Demosa u vidu osveštavanja prostorija opštinskog odbora Podgorice.

"Ova operacija otvoreno vođena od Gorana Radonjića i sakriveno od Danilovića, je već destabilizovala Demos kroz izraženi otpor članova i nanijela štete stranci u javnosti. Radilo se o nastavku započetih djelovanja da se stranka prevede na kurs desnog političkog koncepta sa nacionalističkim elementima. Predsjedništvo insistira da se prekine blokada rada organa Demosa u prvom redu Glavnog odbora, koji je po Statutu najviše partijsko tijelo u periodu od četiri godine između dvije Skupštine. Manipulativni plan sabotiranja rada organa partije, predstavnici pučističke grupe pokazuju neprisustvovanjem i današnjoj sjednici Predsjedništva. Predsjedništvo osuđuje ovakav odnos prema tijelima partije i napominje da je današnjoj sjednici Predsjedništva prisustvovalo sedam od 10 članova, osim Gorana Danilovića, Gorana Radonjića i Nede Bogavac", dodaje se u saopštenju.

Kazali su i da imajući u vidu prouzrokovanu štetu kredibilitetu Demosa kao i činjenicu da Danilović svjesno nastavlja razbijanje Demosa, od sabotiranja rada na terenu, preko pokušaja blokiranja rada tijela stranke sve do dijeljenja i postojanja kluba poslanika Demosa, Predsjedništvo ga jedenoglasno poziva da prekine sa sramnim djelovanjem očigledanog razbijanja Demosa.

"Kada je riječ o Inicijativi kojom grupa članova DEMOS-a, u organizovanoj operaciji razbijanja partije, traži vanrednu izbornu skupštinu, Predsjedništvo ih poziva da pročitaju Statut, iz kojeg jasno proizilazi da su za zakazivanje Skupštine potrebna najmanje tri još neispunjena uslova. Prva dva se odnose na Glavni odbor, koji prema članu 33 punovažno odlučuje na sjednici, koje Danilovićeva ekipa uporno izbjegava. Pored ovog neispunjenog uslova, nije skupljena ni adekvatna većina, što se lako može utvrditi uvidom u dokumentaciju ukupnog broja članova Glavnog odbora i broja prikupljenih potpisa. Treće, član 26 Statuta bi prije održavanja Skupštine zahtijevao njeno konstituisanje i izbor delegata, nakon čega bi se mogao odrediti datum njenog održavanja. Takođe, prema Statutu i istom članu, Izvršni odbor bi bio dužan da Glavnom odboru predloži kriterijume za biranje delegata", zaključuje se u saopštenju..

Bonus video: